Politie neemt meer rijbewijzen in: snelheid nu groter probleem dan alcohol

0

Het Openbaar Ministerie heeft op verzoek van de politie de afgelopen 3 jaar steeds meer rijbewijzen ingevorderd. In 2016 werden nog 14.752 roze pasjes afgepakt, maar vorig jaar waren dat er bijna 16.000 stuks. Dat zijn zo’n 44 rijbewijzen per dag. Ook dit jaar lijkt het, ondanks de corona maatregelen en het advies om thuis te werken, niet minder te worden.

Het gaat om overtredingen op heterdaad, waarbij alcohol de afgelopen jaren de grootste boosdoener was. Snelheidsovertredingen nemen al jaren toe en lijken dit jaar de kroon te gaan spannen. “Dat is heel zorgelijk”, zegt verkeersofficier Achilles Damen van het Openbaar Ministerie. “De boodschap om niet onder invloed te rijden: die nemen mensen wel ter harte”, zo laat hij weten. “Dat te snel rijden zo gevaarlijk is, is blijkbaar onvoldoende bekend. Je raakt jouw rijbewijs niet zomaar kwijt. Dan moet je echt veel te hard gereden te hebben. En vooral dat is heel zorgelijk. Namelijk dat mensen er voor kiezen om zo te hard te rijden”, zo vult Damen aan.

Ook dit jaar lijkt de groei bij de invordering cijfers door te zetten. Dat is volgens Justitie opvallend in deze tijd van corona en thuiswerken. Een eenduidige verklaring voor de stijging is er niet, ook al ging de maximumsnelheid op de snelwegen in maart omlaag naar 100 kilometer per uur. “Maar rijbewijzen worden niet alleen op de snelweg ingenomen”, zegt Damen. “Ook op wegen waar de maximumsnelheid 60 en 80 kilometer per uur is en zelfs in de bebouwde kom”.

Automobilisten verliezen hun rijbewijs als zij achter het stuur zitten met een alcoholgehalte van meer dan 1,3 promille (voor beginnende bestuurders ligt de limiet bij 0,8 promille), als zij 50 km/u (of meer) te harden rijden of als er sprake is van gevaarlijk rijgedrag.

Reageren is niet mogelijk.