Trump steunt Tesla topman

0

De Amerikaanse president Donald Trump heeft openlijk zijn steun uitgesproken voor Tesla topman Elon Musk, die de productie in de autofabriek in het Californische Fremont wil heropstarten. De CEO gaat daarmee lijnrecht in tegen het verbod van de lokale autoriteiten. De heeft de productie van auto’s in het kader van de corona maatregelen in de staat Californië verboden.

Musk liet eerder deze week weten dat hij zelf aan de assemblagelijn zal gaan staan. “Als er iemand wordt opgepakt, wil ik er zeker van zijn dat ik diegene ben”, zo schreef hij toen op Twitter. Trump liet dinsdag via hetzelfde medium weten dat Californië de heropstart van de autoproductie in de Tesla fabriek moet toelaten. “En wel nu! Het kan snel en veilig gebeuren”, aldus de Amerikaanse president.

Musk kreeg vorige week van de autoriteiten van Alameda County, waar zijn fabriek gevestigd is, te horen dat in de regio alleen bedrijven die zogeheten essentiële activiteiten uitvoeren de draad weer mogen oppakken. Tesla voldoet als autoproducent niet aan de criteria. Musk ging vervolgens min of meer door het lint en dreigde vervolgens de fabriek en het hoofdkantoor van zijn bedrijf te verhuizen van Californië naar een andere Amerikaanse deelstaat. Ook verklaarde hij de beslissing van de autoriteiten van Alameda County voor de rechter te zullen aanvechten.

De excentrieke miljardair maakte in de afgelopen weken nogal laatdunkende opmerkingen over de ernst van het corona virus en bestempelde de lockdown maatregelen als “fascistisch”. Via Twitter pleitte hij voor het heropstarten van ‘s lands economie. Dat klonk Trump als muziek in de oren. Intussen heeft Tesla, ondanks het verbod van de autoriteiten, alle werknemers opgeroepen om te komen werken.

 

Veel belangstelling

Verschillende andere Amerikaanse staten hebben inmiddels laten weten dat zij de fabriek van Tesla met open armen verwelkomen. Het gaat daarbij om delen van de Verenigde Staten waar de lockdown minder strikt is en bepaalde sectoren, waaronder de autobranche, hun activiteiten wel weer mogen hervatten. Die staten zien nu hun kansen schoon om zaken te doen met Tesla.

Amerikaanse media melden dat de autoriteiten van de staten Texas, Nevada, Georgia, Utah en Oklahoma al bij Musk hebben aangebeld om gesprekken te voeren. Verschillende bedrijven, zogeheten ‘site scouts’, denken ook te kunnen profiteren van de onrust in Californië. Mocht Musk de Tesla fabriek echt willen plaatsen, dan duurt het volgens onderzoeken ongeveer 12 tot 18 maanden om de volledige productielijn op de nieuwe locatie operationeel te krijgen. Daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat Musk de daad bij het woord zal voegen. De verhuizing is immers een duur en lang proces.

Momenteel worden er gesprekken gevoerd tussen de staat Californië en Tesla om met een duidelijk en doortimmerd veiligsheidsplan te komen. Mocht dat klaar zijn, dan zal Alameda naar verwachting volgende week aan Tesla toestemming geven om haar fabriek weer te openen. Verschillende ministers hebben inmiddels  aangegeven dat het belangrijk voor Californië is dat Tesla zijn fabriek niet verplaatst.

Maar andere staten ruiken zoals bloed en proberen nu een wig te drijven tussen Musk en de (lokale) autoriteiten, met als doel Tesla te laten verhuizen naar een nieuwe locatie. Hun inspanningen hoeven evenwel niet vruchteloos te zijn als de vrede met de autoriteiten van Alameda door de CEO wordt getekend. Tesla zoekt namelijk nog een plek om een extra fabriek te bouwen. Het gaat daarbij om een volledig nieuwe productiefaciliteit voor de Cybertruck. De locatie voor die fabriek is nog niet gevonden. Het is daarom niet onlogisch dat Musk gesprekken voert met andere staten.

 

Reageren is niet mogelijk.