Lightyear laat Tesla op zonne-energie rijden

0

Lightyear, het Nederlandse bedrijf dat momenteel een auto ontwikkelt die op zonne-energie kan rijden, heeft een Tesla Model 3 als eerste testvoertuig de weg op gestuurd. Het betreffende exemplaar is voorzien van een zonnedak. Daarnaast test Lightyear haar zonne-energie technologie op een Volkswagen Crafter. “Dit is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van ons unieke aandrijfsysteem”, zo meldt het bedrijf. De eerste Lightyear op zonne-energie moet eind volgend jaar op de weg komen.

De 2 testwagens (met de nummers 5 en 6) rijden rond in de buurt van Helmond waar Lightyear is gevestigd op de zogeheten Automotive Campus. “Met hun geïntegreerde zonne-energie technologie moeten de onderzoeksvoertuigen helpen om de toegevoegde waarde van geïntegreerde zonnecellen op auto’s te demonstreren. De 2 testwagens leveren aanvullende praktijkdata over de impact van trillingen, vibratie, het absorberen van schokken en de waterbestendigheid. Dat onderzoek is van kritisch belang om een veilig, betrouwbaar en duurzaam systeem van zonne-energie te garanderen dat gedurende de levensduur van de auto’s van Lightyear en andere voertuigen met zonnedaken kan blijven functioneren”, zo verwoordt het bedrijf de recente ontwikkelingen. Dit zal Lightyear in staat stellen om met een model dat rijdt op zonne-energie een plaats op te eisen op de groeiende markt voor elektrische auto’s”.

Lightyear laat weten dat er nauw wordt samengewerkt met LeasePlan en Mijndomein om de technologie toegankelijk te maken voor de zakelijke markt. Deze partners beogen daarmee e transitie naar schone mobiliteit te versnellen. Lightyear presenteerde vorig jaar een prototype van een auto die rijdt op zonne-energie, de One. Door de zonnepanelen nu te plaatsen op modellen van de ‘concurrentie’, laat Lightyear zien zich niet blind te staren op het lanceren van een eigen auto. Verstandig, want die tunnelvisie heeft Dyson vermoedelijk de das om gedaan. Aan de techniek zal het niet hebben gelegen, maar vanaf nul een productie-infrastructuur opbouwen voor auto’s vergt enorme investeringen. Om die kosten binnen een redelijke termijn terug te kunnen verdienen, is een zeer hoge prijsstelling onvermijdbaar. De elektrische auto van Dyson zou daardoor bij voorbaat kansloos zijn geweest.

Met de test van de Tesla Model 3 en de Volkswagen Crafter onderzoeken Lightyear nu wat de toegevoegde waarde van zonnepanelen op het dak van andere auto’s is. Als de proef succesvol verloopt, dan wil het bedrijf ook zonnepanelen gaan aanbieden die op of in de daken van modellen van de concurrentie passen. Een dergelijke toevoeging kan interessant zijn omdat hiermee het elektrische rij bereik kan worden vergroot.

Om het productiewiel niet helemaal zelf uit te hoeven vinden, heeft Lightyear recentelijk een overeenkomst gesloten met DSM; een Nederlands bedrijf dat internationaal actief is in de chemiebranche en een nadrukkelijk duurzame ondernemingsfilosofie heeft. Eind dit jaar wordt er een nieuw onderzoeksvoertuig de weg opgestuurd. Die auto staat op een eigen platform van Lightyear dat speciaal voor een op zonne-energie rijdend model is ontwikkeld en die voorzien is van elektromotoren in de wielen en een eigen batterij. Daarmee maakt het bedrijf zich op voor de productie van de One.

Lightyear wil zoals gezegd volgend jaar beginnen met de productie van de One. Dit model debuteert als zogeheten Exclusive Series. Die heeft een gelimiteerde oplage van 946 exemplaren. Daarna wil Lightyear de One in grotere aantallen gaan bouwen. Doel is om in 2023 op een jaarlijkse output van 100.000 auto’s te zitten. Als het inderdaad lukt om zoveel eenheden van de One van de band te laten rollen, dan kan de prijs beperkt blijven tot 50.000 euro. En is er (alsnog) sprake van een directe concurrent van de Tesla Model 3 …

Reageren is niet mogelijk.