BMW maakt salaris managers afhankelijk van klimaatprestaties

0

BMW wil de CO2-uitstoot van haar auto’s in 10 jaar tijd met een derde verlagen. En als dat niet lukt, gaan de managers van de Duitse autofabrikant in hun salaris merken, zo maakte het bedrijf bekend.

“Wij gaan jaar op jaar onze vooruitgang meten en rapporteren. En dat zal invloed hebben op de vergoedingen voor de bedrijfsleiding en de topmanagers”, aldus directeur Oliver Zipse. Naar eigen zeggen wordt milieubescherming een van de bouwstenen van de bedrijfsstrategie. “De strijd tegen klimaatverandering en onze omgang met grondstoffen zijn bepalend voor de toekomst van onze samenleving en dus ook van de BMW Groep”, aldus Zipse.

Om de uitstoot doelstellingen te halen en om de strijd aan te binden met concurrenten, zet BMW vol in op elektrisch rijden. Vanaf 2023 moeten er zeker 12 verschillende modellen volledig elektrisch kunnen rijden. Daarnaast zullen er 13 stekker hybride uitvoeringen worden gelanceerd. Voor 2030 wil BMW 7 miljoen elektrische auto’s verkocht hebben. Op dit moment heeft BMW 9 stekker hybride modellen en maar 1 type, de i3, dat helemaal emissieloos rijdt. Begin volgend jaar komt daar de iX3 bij, een volledig elektrische SUV op basis van de X3.

Momenteel ziet het er niet goed uit in Europa: in de afgelopen 3 jaar zijn de CO2-emissies van het wegverkeer gestegen door een grotere populariteit van SUV modellen en een tanende vraag naar dieselmodellen (de in vergelijking met auto’s met een benzinemotor relatief gunstige uitstoot waarden hebben). BMW wil zich maximaal inzetten voor de klimaatdoelstellingen en koppelt dus de lonen van de directieleden aan het behalen daarvan. Dan gaat daarbij het niet enkel om de uitstoot van de personenwagens zelf, maar ook om de emissie tijdens het productieproces.

.

Reageren is niet mogelijk.