Israël dient aanklacht in tegen Volkswagen wegens schade door dieselfraude

0

Namens de staat Israël heeft de officier van justitie in Tel Aviv een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse autofabrikant Volkswagen en haar dochter merk Audi plus hun lokale importeur Champion Motors voor meer dan 500 miljoen shekel (omgerekend 128 miljoen euro).

Aanleiding voor de rechtszaak, die werd aangespannen bij de rechtbank van Tel Aviv, zijn 12.000 auto’s van de merken Volkswagen en Audi die tussen 2008 en 2016 in Israël werden geïmporteerd en die voorzien zijn van de inmiddels beruchte EA189 dieselmotor. Daarin was een frauduleus software programma geïnstalleerd om gegevens over de uitstoot te vervalsen.

Volgens de procureur van de staat Israël was de frauduleuze software bedoeld om de regelgevende autoriteiten in Israël (en wereldwijd) te misleiden door nep emissiewaarden te presenteren die ogenschijnlijk aan de vereiste normen voldeden. “Als het bekend was dat de dieselauto’s niet aan de uitstootnormen voldeden, dan zouden de voertuigen nooit de vereiste goedkeuring hebben gekregen en konden ze nooit naar Israël worden geëxporteerd”, aldus een woordvoerder.

De staat Israël beschuldigt de bedrijven ervan duizenden tonnen te veel aan stikstofoxiden te hebben veroorzaakt. Het wordt Volkswagen en Audi aangerekend dat zij door hun acties het milieubeleid van het land hebben geschonden. Dat is er namelijk op gericht om de luchtvervuiling te verminderen. Israël heeft hiervoor grote hoeveelheden belastinggeld geïnvesteerd met als doel het voorkomen van ziekten en dood alsook schade aan de gezondheid van de bevolking. Dat lijkt weggegooid geld te zijn geweest. De kosten worden nu op Volkswagen en Audi verhaald.

Reageren is niet mogelijk.