Ford Kuga PHEV moet terug naar de dealer vanwege brandgevaar

0

Ford roept de stekker hybride uitvoering van de nieuwe Kuga terug vanwege brandgevaar van het accupakket. Het gaat om exemplaren die zijn gebouwd tot 26 juni. Ford raadt af om volledig elektrisch te rijden en stelt dat de accu beter niet extern kan worden opgeladen laden.

De kans op oververhitting van het accupakket kan in bepaalde gevallen volgens Ford leiden tot het in brand vliegen van de batterij. In Nederland gaat het om 966 auto’s, waarvan een derde nog niet is afgeleverd , zo laat woordvoerder Sebastiaan van de Pol van de Ford importeur weten. “Wij adviseren de klanten tot hun Kuga PHEV een update heeft gehad, niet te laden en om niet in de standaard drive modus ‘EV Auto’ te rijden”. Schade aan de hoogspanningsstekker kan tot kortsluiting in de accu leiden, waardoor de auto spontaan in de brand kan vliegen.

Ford heeft een update klaar staan, waarmee het component in het accupakket wordt beschermd door een schild. Deze kosteloze aanpassing wordt ingebouwd in de Kuga PHEV door de dealers. Ford moet de verkoop van de stekker hybride versie voorlopig stopzetten. Het in de brand vliegen van de batterijen set zou kunnen gebeuren tijdens het opladen of als de auto gewoon geparkeerd staat. Inmiddels zijn er 4 gevallen bekend van voertuigbranden. De waarschijnlijke oorzaak is oververhitting van de batterijen. Ford zegt niet te weten van gewonden bij die incidenten.

In de eerste helft van 2020 werden afgerond 21.000 exemplaren van de Kuga PHEV geregistreerd in Europa (elders nog eens 6.000 stuks). Het model is belangrijk voor Ford vanwege de lage C02-emissie. De fabrikant hoopt met het model te voorkomen dat er boetes moeten worden betaald voor het overschrijden van de strikte CO2 emissienorm die de Europese Unie heeft ingevoerd. Mensen die een exemplaar van de Kuga PHEV besteld hebben, moeten rekening houden met langere levertijden vanwege het euvel. Zij die de stekker hybride Ford reeds voor de deur hebben staan, kunnen een brief van de Ford importeur verwachten. Naast dit schrijven verschijnt er ook een melding in de Ford Pass-app die eigenaren op hun smartphone kunnen installeren.

 

 

Reageren is niet mogelijk.