Trump roept op tot boycot bandenfabrikant Goodyear

0

De Amerikaanse president Trump heeft opgeroepen om geen banden meer te kopen van fabrikant Goodyear, omdat die werknemers volgens hem heeft verboden om petjes te dragen met zijn slogan “Make America Great Again”.

Trump twitterde hierover nadat via een werknemer van Goodyear informatie naar buiten was gekomen over een diversiteitstraining van het bedrijf. Goodyear geeft zijn personeel wel de ruimte om zich te uiten over bijvoorbeeld de Black Lives Matter beweging of gelijke rechten voor LHBTI’ers, maar wil niet dat mensen op de werkvloer politieke standpunten uitdragen. Als voorbeeld worden daarbij campagne-uitingen van de Republikeinen genoemd, maar ook steun voor Blue Lives Matter, dat in reactie op Black Lives Matter opkomt voor politie-agenten in de VS. “Koop betere banden voor minder!”, twitterde Trump. “Dat doen de extreem linkse Democraten ook”.

Goodyear reageerde eveneens via Twitter en stelde dat het werknemers alleen vraagt om in werktijd geen steun te betuigen aan politieke partijen of politici. Kwesties als rassenongelijkheid en gelijke rechten kunnen wel aan de orde worden gesteld. Goodyear is de grootste bandenfabrikant in de VS en heeft zijn hoofdvestiging in Ohio, een van de zogenoemde ‘swing states’ die de doorslag kunnen geven bij de uitslag van de presidentsverkiezingen in november. Saillant detail is dat de limousine van de Amerikaanse president, een gepantserde Cadillac die ook wel ‘The Beast’ wordt genoemd, is uitgerust met banden van Goodyear. Trump zei op een persconferentie kort nadat hij zijn tweet had verstuurd dat hij nu een ander merk banden wil laten monteren als dat mogelijk is. “Ik ben niet blij met ze. Ze bedrijven politiek”, zei hij.

Goodyear is de grootste bandenfabrikant in de Verenigde Staten. In 2018 was een kwart van de nieuwe auto’s in Amerika uitgerust met wielrubber van dit merk. Vorig jaar had Goodyear een omzet van ruim 12,5 miljard euro. Na de tweet van Trump zakte de beurskoers even scherp, maar die herstelde later weer grotendeels. Trumps tegenstrever bij de verkiezingen, Joe Biden, greep de kwestie meteen aan voor een aanval op de president. Trump zet duizenden banen op het spel bij Goodyear, zei de opportunistische Biden, maar hij ziet dat als “bijkomende schade” van zijn zoveelste “kleinzerige politieke jammerklacht”.

 

Reageren is niet mogelijk.