LG wil Nissan fabriek in Barcelona kopen

0

De Zuid-Koreaanse batterijgigant LG overweegt om de autofabriek van Nissan in Barcelona te kopen. Het idee is om daar accusets voor de Europese markt te gaan produceren.

LG heeft al een fabriek in Polen, maar wordt net als de andere grote internationale batterijproducenten geconfronteerd met een explosief stijgende vraag. Spanje is een interessante locatie omdat dit land binnen Europa de tweede plek inneemt voor wat betreft de productie van (deels) elektrische voertuigen. Eind mei bevestigde Nissan dat het haar autofabriek in Barcelona van de hand wil doen. De sluiting is onderdeel van het nieuwe businessplan voor de komende 3 jaar om weer winstgevend te worden.

Nissan vraagt 1,6 miljard euro voor het uitgebreide complex in Barcelona dat uiterlijk eind volgend jaar gesloten wordt. De Spaanse overheid is bereid 600 miljoen euro investeringssteun bij te dragen om een groot deel van de werkgelegenheid in de fabriek te behouden. Als de plannen doorgaan, dan zal LG zeker 1.500 tot 2.000 arbeidskrachten nodig hebben. Nu werken er rond de 2.500 mensen in de autofabriek. In Barcelona bouwt Nissan de (e-)NV200 bestelwagen en het pick-up model Navara. De productie van dit tweede model wordt naar Zuid-Afrika verplaatst. De volgende generatie (e-)NV200 zal bij alliantiepartner Renault in het Franse Maubeuge van de band rollen.

Volgens Spaanse bronnen zal het Zuid-Koreaanse bedrijf uiterlijk eind van deze maand de knoop doorhakken. LG levert batterijen aan vrijwel alle grote autofabrikanten in de wereld. De laatste tijd zijn er berichten opgedoken dat het conglomeraat de batterijdivisie, mede gezien de gunstige vooruitzichten, wil verzelfstandigen.

 

Reageren is niet mogelijk.