PSA en Total lanceren de Automotive Cells Company

0

In de wandelgangen wordt het een Airbus project voor batterijen genoemd: de Automotive Cells Company (ACC). Een Engelse naam, maar de belangrijkste financiers van het initiatief zijn Frans (en Duits), aangezien het Total en PSA betreft.

Het nieuwe bedrijf is echter nog niet toe aan productie van batterijen, want de R&D fase is nog niet afgerond. Momenteel is er een onderzoekscentrum in Bordeaux en een proef productiesite in Nersac (een voormalige Saft fabriek, gekocht door Total). Doel is de ontwikkeling van een hoogwaardige, maar tegelijkertijd concurrerend geprijsde accu cel voor auto’s. Als die fase is afgerond, dient de zeer grote serieproductie te starten in Douvrin (Noord Frankrijk) en vervolgens in Kaiserslautern (Duitsland; in een Opel fabriek).

Het wordt de eerste grote batterijfabriek in Frankrijk. Deze is essentieel voor de industriële toekomst van het land dat succesvol wil blijven in de autobranche. Het zullen de toekomstige elektrische modellen van PSA zijn die als eersten deze nieuwe Franse batterijen zullen ontvangen, dus voertuigen van de merken Citroën, DS, Opel / Vauxhall en Peugeot, maar mogelijk binnenkort ook de leden van de Fiat Chrysler familie.

“Met deze samenwerking zetten beide partijen vanaf 2023 een wereldspeler neer in de ontwikkeling en productie van highperformance lithium/ion batterijen voor de auto-industrie”, aldus een woordvoerder van PSA. Total/Saft zal vooral bijdragen gaan leveren op het gebied van R&D en industrialisatie, PSA brengt haar kennis van de auto-industrie en productie in. De Franse en Duitse overheid investeren 1,3 miljard euro in het project waarvan 2 ‘gigafactories’ deel uit maken. In totaal wordt er 5 miljard euro in het project gestoken.

Reageren is niet mogelijk.