Tesla denkt groots: in 2030 jaarverkoop naar 20 miljoen auto’s

0

Tesla verkocht in 2019 afgerond 365.000 auto’s. Over 10 jaar moeten dat er bijna 55 keer zoveel zijn. Met onder meer een ‘betaalbaar’ instapmodel willen de Amerikanen onbedreigd marktleider worden. Nee, niet alleen binnen het segment voor elektrische auto’s, maar überhaupt. De nummer 1 op de totale mondiale automarkt.

Op de beurs is Tesla al ’s werelds meest waardevolle autofabrikant. Zelfs marktleider Volkswagen wordt daar verslagen. Dat is best gek, want de Duitsers verkopen 11 miljoen auto’s per jaar en Tesla slechts 365.000 stuks. Marktanalisten vinden Tesla overgewaardeerd, maar investeerders zeggen voor te sorteren op de toekomst. En in dat scenario zal het bedrijf van Elon Musk meer auto’s weten te verkopen dan Volkswagen.

Musk speelt het beleggingsspelletje vrolijk mee, want hij zegt te verwachten dat Tesla in 2030 al op een productie & verkoopniveau van 20 miljoen auto’s per jaar zal zitten. Anders gezegd: in 10 jaar moet de fabrikant, die misschien nog niet eens helemaal droog achter zijn oren is, met factor 55 groeien. Sommigen beschouwen dat als gekkenwerk, maar Musk denkt altijd groot. Of het nu gaat om mensen het heelal inschieten, richting Mars, of het razendsnel bouwen van tunnels waarmee met name forenzen fileverkeer kunnen omzeilen (de Hyperloop).

Eerder deze maand liet Musk (foto) nog weten bezig te zijn met de ontwikkeling van een elektrische auto die circa 25.000 dollar gaat kosten (Nederlandse prijsstelling: 28.000 euro). Hij denkt het betreffende model zo goedkoop te kunnen gaan aanbieden omdat Tesla binnen 3 jaar de productiekosten flink kan verlagen. De batterijcellen zullen namelijk de helft goedkoper worden en er worden andere fabricagetechnieken gebruikt, evenals nieuwe materialen. Daarnaast zullen schaalvoordelen ook kostenreducties opleveren. Zeker als er sprake is van een jaarproductie van 20 miljoen auto’s …

Indien het Musk lukt om bij Tesla nog vóór 2030 de verkoop te laten stijgen naar 20 miljoen auto’s per jaar, dan is het bedrijf inderdaad met afstand marktleider. De topman erkent dat hij de lat hoog legt. En hij onderstreept dat hiervoor ook een “constante, sublieme uitvoering van het productieproces” noodzakelijk is. Musk verwacht verder dat alle autofabrikanten samen binnen 7 jaar 30 miljoen elektrische auto’s per jaar zullen produceren en verkopen. Mogelijk is dat ook al in 5 of 6 jaar haalbaar, maar dat acht hij onwaarschijnlijk. “Een extra jaar maakt een enorm verschil als het gaat om exponentiële groei”.

 

Reageren is niet mogelijk.