Auto’s van Fiat en Seat worden betrouwbaarder zegt Consumentenbond

0

Volgens de Consumentenbond komen de betrouwbaarste auto’s nog steeds uit Azië. In het jaarlijkse mankementenonderzoek figureert Tesla in de onderste regionen. Ook Franse auto’s komen er slecht van af. Fiat en Seat klimmen in de ranglijst omhoog.

De Consumentenbond vroeg aan 8.000 autorijders hoe vaak zij in de periode juni 2019 tot juni 2020 met pech langs de weg stonden of met problemen naar de garage moesten. Driekwart meldde geen panne te hebben gehad. Net als in alle voorgaande 20 edities van het onderzoek staan in de top 10 vooral automerken uit Japan en Zuid Korea. Koploper is Lexus met een rapportcijfer van 8,8. Het enige niet Aziatische automerk in de top 10 is Mini. Dat staat samen met Mitsubishi op plek 4. Beiden merken krijgen een rapportcijfer 8.

Nieuw in het onderzoek is Tesla. Volgens de enquête scoren de elektrische auto’s van dit merk gezamenlijk slechts een rapportcijfer 6,3. Daarmee eindigt Tesla op plaats 22. Vooral over de Model S zijn er veel klachten, zo meldt de Consumentenbond. “Tesla voert vaak ‘s nachts updates uit via een wifi verbinding. Maar gefrustreerde eigenaren melden dat de softwareproblemen door de update alleen maar erger zijn geworden in plaats van opgelost”. De relatief nieuwe Model 3 doet het volgens de Consumentenbond wel beter. Fiat is een merk dat qua betrouwbaarheid van haar modellen in de lift zit. De Italianen klommen dit jaar van plek 20 (rapportcijfer 6,1) naar plek 14 (rapportcijfer 6,7). Vooral de Fiat 500 scoort relatief goed. Ook Seat doet het beter dan in 2019. Toen was het merk hekkensluiter met een 5,2, nu staat het met een rapportcijfer 6,6 op de 15de plaats. De stijging is vooral te danken aan de Ibiza. De jongste generatie daarvan werd in 2017 gepresenteerd. De laagste rapportcijfers zijn voor de PSA merken Citroën (6,2) en Peugeot (6,1). De met de Franse slag vervaardigde auto’s van dit duo scoren een rapportcijfer van 6,2 respectievelijk 6,1. Helemaal onderaan eindige Alfa Romeo. De betrouwbaarheid van de modellen van dit Italiaanse merk werd beoordeeld met het rapportcijfer 5,7.

Op modelniveau gaat de bokaal naar de Toyota Yaris. Deze auto krijgt van de Consumentenbond een rapportcijfer 9,5 voor haar betrouwbaarheid. Andere modellen die 8,9 of hoger scoren, zijn de Lexus CT, de Mazda 3, de Mazda CX-5, de Mitsubishi Space Star, de Seat Ibiza, de Subaru Forester, de Toyota Auris, de Toyota Aygo, de Toyota C-HR, de Toyota Corolla, de Toyota RAV4 en de Volvo XC40. De Volkswagen Passat is volgens de Consumentenbond de minst betrouwbare auto. Dit model kreeg een bijzonder slecht rapportcijfer: 1,4. Andere modellen die een onvoldoende (lager dan 6,0) scoorden, zijn de Ford Focus, de Opel Meriva, de Opel Zafira Tourer, de Peugeot 308, de Renault (Grand) Scénic, de Skoda Yeti, de Volkswagen Golf Plus en de Volkswagen Touran.

Reageren is niet mogelijk.