Prijs indicatie Volkswagen Golf GTI Clubsport

0

Volkswagen presenteert de Golf GTI Clubsport. Deze 300 pk sterke hatchback tilt de sportiviteit van de 8ste generatie Golf GTI volgens de ontwerpers naar een nog hoger niveau. Zo heeft de Clubsport uitvoering een Nürburgring modus, die is ontwikkeld voor een zo snel mogelijke rondetijd op de legendarische Nordschleife.

Optisch is goed te zien dat de Golf GTI Clubsport een sportief karakter heeft. De onderste luchtinlaat in de voorbumper is vrijwel open en de spoiler is uitgevoerd als splitter. De kenmerkende rode GTI strip, die doorloopt tot in de LED lichtunits, wordt bij de Clubsport optisch doorgetrokken richting de A stijl, namelijk tot aan de GTI aanduiding. Net als de Golf GTI heeft de Clubsport een LED licht strip over de hele breedte van de carrosserie: van koplamp tot koplamp.

Aan de achterzijde trekt de uit 2 delen bestaande dakspoiler de aandacht. Ook de ver naar buiten geplaatste grote, ovale uitlaatpijpen zijn specifiek voor de Clubsport ontworpen. Standaard zijn 5-spaaks 18 inch Richmond lichtmetalen velgen. Optioneel beschikbaar zijn 19 inch Adelaide exemplaren. Als de Volkswagen in het donker wordt ver- of ontgrendeld, projecteert hij de letters ‘GTI’ op de grond. De Golf GTI Clubsport beschikt over een 2.0 TSI motor van de 4de generatie. Het vermogen bedraagt 300 pk en het maximumkoppel 400 Nm. De Golf GTI Clubsport, die standaard is uitgevoerd met een 7-traps automatische DSG transmissie, accelereert in minder dan 6 seconden van 0-100 km/u. De begrensde topsnelheid bedraagt 250 km/u.

Ten behoeve van een zo neutraal mogelijk weggedrag onder alle omstandigheden, heeft de Golf GTI Clubsport een met 15 mm verlaagd sportonderstel met een specifieke set-up. Zogeheten Progressive Steering zorgt er voor dat de stuuroverbrenging directer wordt naarmate de stuuruitslag toeneemt. Op bochtige wegen vertaalt zich dat in een scherper stuurgedrag en extra feedback in het stuur. De Vehicle Dynamics Manager stuurt de functies van het sper differentieel vóór, het XDS (elektronisch sper differentieel) en van de optionele elektronisch geregelde schokdemping (DCC met individuele aansturing per schokdemper) aan. Dit onderling verbonden systeem kan met gerichte rem acties bijvoorbeeld onderstuur voorkomen. Het differentieel met variabele sperwerking zorgt samen met de XDS functie voor maximale grip in (snelle) bochten. Het stabiliteitssysteem ESC biedt naast de reguliere modus ook de standen Sport en ESC Off. In deze laatste setting staat de bestuurder er alleen voor, maar in noodgevallen kunnen Front Assist en de uitwijkassistent het ESC wel weer activeren. Voor een doeltreffende vertraging beschikt de Golf GTI Clubsport over een remsysteem met 18 inch remschijven en rode remklauwen met GTI logo. Volgens de ontwerpers zorgt de elektromechanische bekrachtiging voor een precieze aansturing én optimale feedback in het rempedaal. Naast de rij profielen Eco, Comfort, Sport en Individual is er voor de Golf GTI Clubsport het Special rij profiel. Deze set-up is specifiek ontwikkeld voor snelle rondetijden op de Nordschleife van de Nürburgring. Omdat het wegdek van dit 20,8 km lange parcours nogal golvend is, kenmerkt de Special modus zich vooral door een zachtere onderstel afstemming dan in Sport-modus. Mede daardoor rondt de Golf GTI Clubsport de Nordschleife tot wel 13 seconden sneller dan de onlangs geïntroduceerde Golf GTI.

De bestuurder en de inzittenden beleven de dynamiek van de Golf GTI Clubsport volgens Volkswagen in een sportieve ambiance. De premium Top sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen zijn bekleed met Art Velours (lederen bekleding optioneel). Achter het met geperforeerd leder afgewerkte sportstuur bevinden zich grote schakel peddels.

De standaard Digital Cockpit heeft een speciale GTI look en de startknop geeft pulserende rode lichtsignalen voorafgaand aan de start. Er zijn ook andere typische GTI kenmerken, zoals zwarte hemelbekleding, edel stalen pedalen en rode afwerkingsaccenten. De standaarduitrusting omvat verder Aircare automatische airconditioning met 3 temperatuurzones, sfeerverlichting (30 kleuren), LED verlichting in het voetengedeelte, het 10 inch grote Discover Media navigatiesysteem met online diensten van zowel We Connect als We Connect Plus, Voice Control, DAB+ radio, smartphone-integratie (App Connect) en een draadloze oplaadmogelijkheid voor smartphones. Op het gebied van veiligheid heeft de GTI Clubsport Travel Assist standaard (waarbij de adaptieve cruise controle samensmelt met de rijstrookbehoudassistent ‘Lane Assist’).

De Golf GTI Clubsport wordt eind dit jaar op de markt verwacht. De exacte specificaties en de prijs worden door Volkswagen in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt, maar Autointernationaal.nl verwacht dat de nieuwe uitvoering afgerond 56.000 euro gaat kosten in Nederland.

Reageren is niet mogelijk.