Verkoopverbod voor Polestar in Frankrijk

0

Polestar, het nieuwe zustermerk van Volvo, is niet onder een gunstig gesternte geboren. Een paar weken geleden berichtte Autointernationaal.nl als eerste dat de nieuwe 2 (een volledig elektrische D segment middenklasser die als directe concurrent voor de Tesla Model 3 wordt gezien) plotseling compleet stil kan vallen. Daarna volgde een zeer slechte testrecensie van het meest vooraanstaande autotijdschrift van Duitsland. En nu is er in Frankrijk zelfs een compleet verkoopverbod afgekondigd.

De reden is dat Citroën van mening is dat het merklogo van Polestar te veel lijkt op het eigen logo en op dat van DS. De Fransen hadden de Zweeds/ Chinese concurrent daarom al in juli 2019 aangeklaagd. Op 4 juni jl. verklaarde de Franse rechtbank dat Polestar “de reputatie heeft geschaad van de Franse merken Citroën en DS”. Er werd vervolgens een boete van 150.000 euro opgelegd als schadevergoeding aan het jonge Zweeds/ Chinese automerk, alsmede een verbod om het logo in Frankrijk te gebruiken. Het verbod zou 3 maanden na de uitspraak ingaan en een half jaar duren.

Op de internationale website van Polestar wordt Frankrijk inmiddels niet meer genoemd in het keuzemenu waarin bezoekers kunnen aangeven in welk land zij wonen. Ook krijgt men een mededeling te zien die waarschuwt dat toegang tot de website niet mogelijk is voor inwoners van Frankrijk, gevolgd door een nummer van een helpdesk.

Volgens Franse media heeft de rechtbank de claim van Citroën dat er sprake zou zijn van merkinbreuk in juni dit jaar evenwel verworpen. De gelijkenissen tussen de logo’s zou te klein zijn. Daarbij zou meespelen dat de auto’s die beide fabrikanten verkopen gericht zijn op een publiek dat kennis heeft van zaken en de merkemblemen dan ook niet door elkaar zal halen. Wel heeft de rechtbank Citroën in het gelijk gesteld dat Polestar mee zou kunnen liften op de bekendheid van haar logo.

Het lijkt er vooralsnog op dat Polestar na het verstrijken van de periode van zes maanden weer auto’s in Frankrijk mag verkopen. Hoe een en ander zich exact ontvouwt, zal moeten blijken.

Reageren is niet mogelijk.