Voormalig Nissan topman krijgt steun van Verenigde Naties

0

Carlos Ghosn is onterecht vastgehouden in de Japanse gevangenis, zo oordeelt de Verenigde Naties. Daarmee zouden de mensenrechten van de voormalige Nissan topman zijn geschonden. Japan zou hem daarom moeten compenseren.

De werkgroep Working Group on Arbitrary Detention van de Verenigde Naties stelt in een rapport dat voormalig topman Carlos Ghosn onterecht heeft vastgezeten in de Japanse gevangenis. Dat was niet noodzakelijk, zo concludeert de werkgroep. Volgens de Verenigde Naties zouden de mensenrechten van Ghosn daarmee zijn geschonden en zou Japan hem moeten compenseren. Ook dient er een onafhankelijk onderzoek te komen naar de zaak.

Of dat ook gaat gebeuren, is evenwel twijfelachtig. De conclusies van het rapport van de Verenigde Naties zijn niet bindend. Zij zijn vooral bedoeld om landen te wijzen op elementaire mensenrechten. Die stellen daar zelden prijs op. De Verenigde Naties meent zich ook te moeten bemoeien met de Nederlandse discussie rond Zwarte Piet. Dat kwam ons land op een standje te staan van iemand die het hele culturele fenomeen niet kent, met als gevolg de nodige irritatie in de samenleving. De kans is daarom groot dat men in Japan kriebelig wordt van het rapport van de Verenigde Naties.

Ghosn werd in 2018 gearresteerd in Japan en kwam in de cel terecht. Uiteindelijk kreeg de gevallen Nissan-topman huisarrest en wist hij te vluchten naar Libanon. Onlangs was de eerste zitting voor de rechtbank in Japan. Daar was Ghosn niet aanwezig, maar wel zijn rechterhand Greg Kelly. Die wordt er van beschuldigd zijn baas te hebben geholpen bij belastingontduiking en verduistering van miljoenen euro’s. Kelly verklaarde voor de rechtbank onschuldig te zijn. Ook Ghosn vindt dat hem niks te verwijten valt.

De Verenigde Naties stelt dat Ghosn, die meerdere keren gearresteerd is, “onwettig behandeld” zou zijn door de Japanse autoriteiten. Met het feit dat hij meerdere keren werd vastgezet, zouden zijn mensenrechten geschonden zijn. Ook het feit dat hij in de gevangenis geen bezoek mocht krijgen van zijn huidige vrouw of kinderen uit een eerder huwelijk zit de Verenigde Naties niet lekker. Ghosn verklaarde vlak nadat hij naar Libanon vluchtte al dat hij zijn behandeling in Japan met verschillende opvolgende arrestaties schandalig vond. Op dat punt krijgt hij nu dus bijval van de Verenigde Naties.

De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties boog zich over de zaak en concludeert dat Japan “onwettig” heeft gehandeld door Ghosn telkens weer vast te zetten. “De herhaalde arrestatie van de heer Ghosn lijkt een misbruik te zijn van de procedure die bedoeld was om ervoor te zorgen dat hij in hechtenis bleef. Dit terugkerende patroon van detentie was een buitengerechtelijk procesmisbruik dat geen wettelijke basis kan hebben onder het internationaal recht”, zo valt in een verklaring van de Verenigde Naties te lezen. De opstellers van het rapport noemen de behandeling van Ghosn “fundamenteel oneerlijk”.

Het is zoals gezegd de vraag hoeveel juridische waarde deze uitspraken van de Verenigde Naties hebben, maar het zal Ghosn ongetwijfeld sterken in zijn verdediging. Koren op de molen dus voor de voormalige topman, die ook met enig leedvermaak zal toekijken hoe Nissan, met in haar kielzog Renault, na zijn arrestatie in financieel zwaar weer is beland.

Reageren is niet mogelijk.