Audi e-Tron laadt voortaan sneller

0

Audi geeft zijn e-Tron een aantal updates voor modeljaar 2021. Daarvan zijn sommige niet te verwaarlozen. Zo kan men voortaan op de 55 Quattro uitvoering een tweede AC boordlader bestellen die het vermogen aan wisselstroomladers verdubbelt van 11 kW naar 22 kW. De optie is ook verkrijgbaar voor de e-Tron Sportback.

De e-Tron 50 Quattro en S Quattro krijgen de optie pas over een half jaar. Met de nieuwe lader zou een volledige oplaadbeurt bij een geschikte locatie (een laadpaal van 32 Ampère in 3 fasen) minder dan 5 uur moeten duren. Voorheen kostte deze exercitie 9 uur en 15 minuten. De laadkabel die standaard wordt meegeleverd en de thuis laad installatie Connect die Audi aanbiedt, worden allebei ook aangepast voor 22 kW. Voor lange trips kan de e-Tron onverminderd snel laden met een vermogen van 150 kW.

In dit kader komt ook een nieuw systeem voor in huis om de hoek kijken: het Connect Charging System. Dat is een kastje met een 5 inch touchscreen dat aan de muur gehangen kan worden en waarmee het laden zowel te monitoren als te regelen is. Dat kan bijvoorbeeld zorgen voor bijladen bij daluren tegen een gunstige stroomprijs, maar ook zorgen dat de stroomvoorziening van de woning niet overbelast raakt als er veel andere stroomafnemers zijn. Het apparaat is ook aan te sluiten op wifi, zodat men onder meer via de MyAudi app de status kan bijhouden.

Daarnaast krijgt de e-Tron een nieuw stuurwiel dat ‘voelt’ of de bestuurder het aanraakt. Volgens de Europese wetgeving dienen autonome rij systemen om de paar seconden te controleren of de bestuurder het stuur nog vast heeft en als dat niet het geval is, moet het zichzelf uitschakelen. Door de gevoeligere sensoren in het nieuwe stuurwiel hoeft de persoon aan het roer niet constant met het stuur te ‘wiebelen’ om de assistent actief te houden. Voortaan hoeft men het stuur nog maar 1 keer per minuut aan te raken om de rijstrookassistentie en de adaptieve cruisecontrol (Audi noemt deze combinatie “Active Cruise Assist”) tevreden te houden.

De S Quattro uitvoering van de e-Tron (Sportback) krijgt tot slot nieuwe velgen. Standaard zijn exemplaren van 20 inch, met 21 inch op de optielijst. Audi voegt daar nu velgen van 22 inch aan toe. Die hebben 5 spaken en een glanzend titanium grijze afwerking. Bij de nieuwe velgen horen banden in de maat 265/40.

De nieuwe opties zijn vanaf begin december beschikbaar voor de e-Tron. Wat het allemaal moet kosten, is nog niet bekend. De nieuwe AC lader voor de e-Tron 55 Quattro en de andere noviteiten kunnen in januari besteld worden.

 

Reageren is niet mogelijk.