Belgische automarkt in mineur

0

Terwijl september een lichte verbetering liet zien, zet de maand oktober van dit rampjaar voor de autobranche de Belgische importeurs en dealers weer met de voeten op de grond: afgelopen maand nam het aantal inschrijvingen van nieuwe personenwagens met bijna 10 procent af tot 38.703 exemplaren.

Het was weliswaar een symbolische toename in september (1 procent), maar wel een welkome druppel op de gloeiende plaat (alle kleine beetjes helpen). De hoop was dat in de resterende maanden van 2020 de achterstand qua gecumuleerde inschrijvingen (in de eerste 9 maanden van dit jaar 24 procent) verkleind zou kunnen worden. Niet dus, want in oktober was er sprake van een nieuwe verkoopdaling van 9,4 procent vergeleken met 12 maanden eerder. Nou ja, de achterstand op 2019 bedraagt na 10 maanden nu ‘nog maar’ 22,7 procent.

Met 38.703 registraties van nieuwe auto’s afgelopen maand, doet oktober 2020 het minder goed dan het gemiddelde van die maand in de afgelopen 10 jaar (40.800 stuks). Bij de merken klom Peugeot naar de toppositie met 3.521 ingeschreven personenwagens (8,3 procent minder dan in 2019). De andere podium plaatsen zijn voor Audi (3.477 registraties; +32,0 procent) en Mercedes (3.233; +5,4 procent). De rest van de top bestond in oktober uit BMW (3.044; -3,7 procent) en Renault (2.870; +0,3 procent).

Analisten houden hun hart vast voor wat betreft de autoverkopen in november. België heeft het hoogste aantal virus infecties van Europa, met als gevolg dat er strenge maatregelen zijn genomen om het contact tussen haar inwoners te beperken. Een bezoek aan de autodealer zal daardoor niet snel op de agenda staan.

 

 

Reageren is niet mogelijk.