Hyundai en Ineos werken samen aan waterstoftechnologie

0

Vorige week werd op deze website bericht dat de verkoop van de Smart fabriek in Hambach aan Ineos een stap dichterbij gekomen is. Het idee is om aldaar de Grenadier terreinwagen (zie foto’s) te gaan maken. De Franse overheid is blij dat er een koper is gevonden voor de fabriek en dat daarmee werkgelegenheid behouden blijft, maar uitte ook zorgen vanwege het feit dat de Grenadier op de klassieke manier wordt aangedreven oftewel met een verbrandingsmotor. Dat is niet echt toekomstbestendig.

Maar achter de schermen wordt inmiddels gewerkt aan een oplossing voor dit ‘probleem’: Ineos gaat met Hyundai samenwerken op het gebied van waterstof techniek. Dit kan betekenen dat de modulaire brandstofcel van het Koreaanse automerk in de Grenadier gemonteerd gaat worden. Saehoon Kim, senior vice president bij Hyundai, noemt de ontwikkeling van een terreinwagen met waterstofaandrijving een mijlpaal. “Dit is weer een stap in de richting van duurzaam en schoon vervoer. Wij hopen dat onze kennis op het gebied van waterstof, in combinatie met de chemiekennis van Ineos, de massaproductie van groene brandstofcellen mogelijk maakt”. Hyundai werkt al samen met Audi aan de ontwikkeling van waterstofauto’s. Zelf biedt het de Nexo cross-over met deze aandrijftechniek aan.

Volgens Peter Williams, technisch directeur bij Ineos, biedt de overeenkomst tussen zijn bedrijf en Hyundai nieuwe mogelijkheden om een leidende rol te spelen op het gebied van een schone waterstofeconomie. “Het evalueren van nieuwe productieprocessen, technologie en toepassingen biedt ons de kans om te voldoen aan de vraag naar koolstofarme energiebronnen in de toekomst”, aldus Williams. De Grenadier moet in 2022 in productie gaan. In eerste instantie wordt de terreinwagen leverbaar met motoren van BMW. Maar in eigen land (Groot-Brittannië) mogen auto’s zonder elektrische assistentie vanaf 2030 niet meer verkocht worden. Ineos gaat dit probleem omzeilen door de Grenadier in een waterstofuitvoering aan te gaan bieden. Daarmee kan het bedrijf de Land Rover Defender de loef afsteken.

Reageren is niet mogelijk.