Subaru maakt pas op de plaats in Noorwegen

0

Subaru stopt in 2021 met het exporteren van auto’s naar Noorwegen. De modellen van dit merk hebben momenteel geen bestaansrecht in het belastingstelsel van dit Scandinavische land. Dat maakt Noorwegen op dit moment irrelevant als afzetmarkt. Alleen de auto’s die nu nog in voorraad zijn, zullen volgend jaar nog verkocht gaan worden.

De grafiek bij dit artikel vertelt eigenlijk het hele verhaal. Volgend jaar zullen de verkopen van Subaru in Noorwegen op een dieptepunt uitkomen omdat er geen stekker hybride of volledig elektrische auto’s in het gamma zitten. Daar geeft de Noorse consument vandaag de dag de voorkeur aan. Van een definitieve exit is evenwel geen sprake. De CEO van Subaru Noorwegen, Torbjørn Lie, verwacht een comeback te kunnen maken zodra de elektrische cross-over leverbaar wordt. Die staat voor het tijdvak 2022 – 2025 op de agenda. Het geduld van de Subaru dealers wordt dus op de proef gesteld.

Na een aantal magere jaren voor Subaru, ziet 2021 er nog moeilijker uit. Dat komt zoals gezegd door het Noorse belastingstelsel. Subaru moet op de Forester even veel ‘CO2 boete’ als wat MG voor een nieuwe ZS EV Luxury vraagt. Daar valt volgens Lie niet tegenop te concurreren. Van een verkoop van 3.754 auto’s in 2015 daalde het volume naar 738 exemplaren in 2019. Voor volgend jaar is de prognose ongeveer 500 stuks. Desalniettemin prijzen de dealers de importeur voor het voeren van een open dialoog in deze periode en voor de nauwe betrokkenheid. Bovendien heeft MG, dat door de Subaru dealers in Noorwegen als tweede merk wordt gevoerd, de situatie natuurlijk verlicht.

Lie twijfelt er niet aan dat Subaru zal terugkeren.Het topmanagement van de fabrikant heeft aangekondigd dat zij in Europa zullen zijn. Het verkoop potentieel is in Europa echter zo klein, dat technisch maatwerk voor de fabriek niet lonend is. Wel is Subaru bereid om te investeren in elektrische auto’s omdat alle marktregio’s vroeg of laat de transitie naar elektrisch rijden zullen maken. Met andere woorden: Europa wordt gebruikt als benchmarking voor andere afzetgebieden, zegt Lie.

Subaru zal naar verwachting een oplaadbare hybride lanceren, maar wanneer deze in Europa zal arriveren, is momenteel niet bekend. De meest optimistische schatting is dat hij komende zomer zijn opwachting maakt, terwijl anderen hem pas tegen 2022 verwachten. Afgelopen maandag bevestigde Subaru dat er een elektrische cross-over komt. Het tijdstip van lancering zal “in de eerste helft van het decennium” zijn. Dat wil zeggen: ook 2025 is theoretisch mogelijk. Het wordt een elektrische auto ter grootte van een Subaru Forester. De auto is gebouwd op een platform dat wordt gedeeld met Toyota. Lie stelt dat er volgend jaar meer informatie zal worden gegeven over de aanstaande elektrische auto.

Reageren is niet mogelijk.