BMW introduceert Digital Key Plus

0

Als één van de pioniers qua gebruik van de smartphone als digitale autosleutel, zet BMW sinds 2018 in op de doorontwikkeling van haar zogeheten Digital Key. Die was al beschikbaar is voor klanten van het automerk die gebruik maken van een iPhone. In het kader van de doorontwikkeling van de digitale sleutel introduceert BMW nu Digital Key Plus: volgens de fabrikant van premium auto’s een gemakkelijke en veilige manier om de auto te ontgrendelen en te starten, zonder de iPhone uit de tas of broekzak te halen.

Deze nieuwste versie van de Digital Key is gebaseerd op de nieuwste Ultra Wideband (UWB) technologie. Die is onder andere ook aanwezig op de U1-chip van de iPhone. De Digital Key Plus wordt voor het eerst gelanceerd met de volledig elektrische BMW iX (foto) en is beschikbaar voor klanten die gebruik maken van een iPhone (besturingssoftware iOS 13.6 of hoger). Apple en BMW hebben nauw samengewerkt met het Car Connectivity Consortium (CCC) om de Digital Key specificatie 3.0 voor UWB vast te stellen. Daarmee wordt een  wereldwijde standaard voor de auto-industrie geboden.

De nieuwe, extra functies die beschikbaar op de Digital Key Plus zijn zoals gezegd gebaseerd op Ultra Wideband technologie. Dit is een digitale radiotechnologie met een klein bereik en een hoge bandbreedte dat wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk nauwkeurige lokalisatie met de grootst mogelijke veiligheid. De precisie van UWB zorgt er ook voor dat zogeheten Relay Attacks, waarbij het radiosignaal wordt gestoord of onderschept, niet mogelijk zijn. De digitale sleutel was reeds beschikbaar voor de vernieuwde BMW 5-serie. Daarvoor werd gebruik gemaakt van het iOS 13.6 besturingssysteem.

Het grote voordeel van digitale sleutels, waar overigens ook andere fabrikanten aan werken, is dat die de auto opent als de batterij leeg is en als er geen  internetverbinding is. Een naast de iPhone van Apple zijn ook de allernieuwste Samsung telefoons (zoals de S21) inzetbaar als digitale autosleutel. Het voornaamste voordeel is dat men niet én de autosleutels én de telefoon mee hoeft te nemen, maar alleen je smartphone. Ook als de batterij leeg is, kan men de auto dus ontgrendelen. Iets wat je met een sleutel app op de telefoon vanzelfsprekend niet lukt.

De Digital Key technologie werkt als volgt: als jij met jouw smartphone in de buurt van je auto bent, herkent die jouw telefoon op basis van de chip en de UWB technologie. Die wisselen snel korte signalen uit. Eenmaal in de auto, is het vanzelfsprekend ook mogelijk om met de telefoon op zak te starten. Sterker nog: het is zelfs ‘noodzakelijk’ omdat men de sleutelbos immers thuis heeft gelaten. Men hoeft de smartphone evenmin uit zijn zak te toveren want het systeem werkt op Keyless Entry basis.

De digitale autosleutel heeft geen netwerkverbinding nodig en ook als de batterij het begeeft, zal de sleutel nog een paar uur actief blijven. De Digital Key zit namelijk niet verstopt in een app, maar als het ware in de telefoon zelf. De digitale autosleutel alleen in de nieuwste (luxe) modellen van automerken als Audi, Hyundai, Ford en Tesla. BMW gaat nu met UWB een stapje verder. Na de iPhone 11 modellen met de U1 chip zijn iPhone 12 exemplaren aan de beurt. Doordat de nieuwe Apple Watch 6 die chip ook heeft, ligt het in de verwachting dat de Digital Key Plus daarop ook beschikbaar zal zijn.

 

Reageren is niet mogelijk.