General Motors en Microsoft investeren 2 miljard dollar in Cruise

0

General Motors geeft gas met Cruise. De autofabrikant heeft al een meerderheidsbelang in de startende onderneming op het gebied van autonome elektrische voertuigen uit San Francisco en zal nu nog 2 miljard dollar (1,65 miljard euro) extra investeren. De kapitaalinjectie vindt plaats dankzij een financiële en technische samenwerking met Microsoft.

De kapitalisatie van Cruise stijgt door de financiële transactie tot 30 miljard dollar (24,8 miljard euro). Microsoft krijgt zo toegang tot een strategische partner op het gebied van Cloud Computing en andere informatica. Ook Honda (en verschillende andere instellingen) participeren in Cruise. Deze autofabrikant zal bij General Motors ook grote elektrische auto’s voor de Noord Amerikaanse markt gaan afnemen. Daarnaast hebben beide bedrijven een alliantie gesloten voor de ontwikkeling van waterstoftechnologie.

Dankzij de krachtenbundeling zal Cruise gebruik kunnen maken van het Azure platform van Microsoft voor het beheer van zijn vloot aan autonoom rijdende voertuigen. De Cloud computers maken het mogelijk om de gegevens te beheren die worden doorgestuurd door de voertuigen, net als de navigatiekaarten, terwijl het een beveiligde communicatie mogelijk maakt met het hoofdkantoor van Cruise. Dat geldt ook voor het beheer van noodoproepen van klanten via de daarvoor bestemde applicatie.

“De vooruitgang in digitale technologie herdefinieert elk aspect van ons werk en ons leven, inclusief de manier waarop we mensen en goederen vervoeren. Als Cloud partner van Cruise en General Motors zullen wij de kracht van Azure gebruiken om hen te helpen bij het uitbreiden en mainstream maken van autonoom transport”, zegt Satya Nadella, de CEO van Microsoft. Het commerciële debuut van Cruise zal in de vorm van zelfstandig rijdende taxi’s nog dit jaar plaatsvinden in San Francisco.

Doordat Microsoft nu als investeerder aan boord stapt bij de ontwikkeling van de zelfstandig rijdende auto van Cruise en General Motors, kunnen de partijen productiekennis en toepassingen als software en hardware delen . De Cloudleverancier biedt digitaliseringsinitiatieven, zoals opslag, kunstmatige intelligentie en Machine Learning aan. De partijen onderzoeken de mogelijkheden om de activiteiten in de digitale toeleveringsketens te stroomlijnen, de productiviteit te bevorderen en de nieuwe mobiliteitsdiensten sneller aan de klanten te leveren. Eerder sloot de computergigant voor zijn Cloud platform al een overeenkomst voor de levering van navigatiedata door Tomtom.

“Microsoft zal ons helpen de ontwikkeling van de volledig elektrische, zelf rijdende voertuigen van Cruise te versnellen. Met de voordelen van Cloud Computing maken wij in de periode tot en met 2025 de lancering van 30 nieuwe elektrische voertuigen wereldwijd mogelijk”, aldus Mary Barra, de CEO van General Motors. Honda maakt zoals gezegd ook onderdeel uit van dit samenwerkingsverband. Concurrent Apple werkt momenteel aan een zelfstandig rijdende auto met Hyundai.

 

Reageren is niet mogelijk.