Jarenlange celstraffen geëist voor smokkelaars oud-Nissan topman Ghosn

0

Het Openbaar Ministerie in Turkije eist celstraffen van 12 jaar tegen de mensen die betrokken waren bij de geruchtmakende ontsnapping van de voormalige topman van Nissan, Carlos Ghosn, uit Japan in 2019. In de zaak staan 7 mensen terecht. Tegen 3 van hen, een functionaris van een private luchtvaart maatschappij en 2 piloten, worden de jarenlange celstraffen geëist.

Ghosn werd in 2018 in Tokio opgepakt op verdenking van financieel mismanagement. Hij mocht zijn rechtszaak in vrijheid afwachten, maar hij vertrouwde er niet op dat die eerlijk zou verlopen. Mensenrechtenorganisaties geven hem daarin geen ongelijk. Het verhaal gaat dat hij zichzelf had verstopt in een kist voor geluidsapparatuur, die naar het vliegveld van Osaka werd gebracht. Vanaf daar vloog hij naar Istanbul, waar hij weer een andere vlucht pakte naar Beiroet.

Tegen de 2 piloten die naar Istanbul vlogen, eist het Openbaar Ministerie 12 jaar vanwege het illegaal smokkelen van een migrant. Als het aan justitie ligt, krijgen de 2 piloten die de vlucht naar Beiroet leidden een andere straf, voor het nalaten van het melden van een misdrijf. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de aanklachten tegen de 2 stewards vervallen. De 4 piloten en 2 stewards van beide vluchten ontkennen dat zij hebben meegewerkt aan de ontsnapping van Ghosn en zeggen dat ze niet wisten dat de voormalige topman van Nissan aan boord van hun vliegtuig was.

De functionaris heeft wel bekend dat hij wist dat Ghosn werd gesmokkeld, maar zou daar pas van op de hoogte zijn gesteld toen de oud-topman al in Istanbul was. Vervolgens heeft hij geholpen Ghosn aan boord van de vlucht naar Beiroet te krijgen, naar eigen zeggen omdat hij werd bedreigd en vreesde voor de veiligheid van zijn familie. Op 24 februari doet de rechtbank in Istanbul uitspraak in de zaak. Vorig jaar vond de eerste zitting plaats voor de rechtbank in Japan. Daar was Ghosn dus niet aanwezig, maar wel zijn rechterhand Greg Kelly. Die wordt ervan beschuldigd te hebben geholpen bij belastingontduiking en verduistering van een miljoenbedrag. Kelly verklaarde voor de rechtbank onschuldig te zijn.

Reageren is niet mogelijk.