Parijs verwelkomt 600 waterstoftaxi’s

0

Hype biedt een demonstratieprogramma voor waterstofmobiliteit aan met de lancering van het grootste bedrijf ter wereld in zijn soort. Samenwerkingspartners zijn Air Liquide en Toyota. Voorlopig is diens Mirai het eerste model dat door Hype in de straten van Parijs zal worden ingezet.

Waterstoftaxibedrijf Hype maakte deze week de overname bekend van een in Parijs gevestigde exploitant, de Slota groep. De acquisitie was mogelijk dankzij een fondsenwerving van 80 miljoen euro. “De vloot van 600 dieselvoertuigen die vandaag door Slota worden beheerd, zal geleidelijk worden vervangen door de Toyota Mirai: sedans met brandstofcellen, en zal worden beheerd door Hype”, aldus de groep in een verklaring.

HysetCo, het bedrijf opgericht door waterstofpioniers met als taak om toezicht te houden op Hype, heeft 80 miljoen euro opgehaald bij fondsen van RGreen Invest, Mirova, RAISE Impact en Eiffel Investment Group. Air Liquide, dat al een partner van HysetCo is en waterstof produceet, heeft zijn engagementen versterkt en de investeringen in HysetCo op 100 miljoen euro gebracht. Met deze “grootste vloot in de wereld van waterstoftaxi’s” wil Hype “bewijzen dat het waterstofecosysteem zinvol is”, zegt Loïc Voisin, president van HysetCo.

Het bedrijf heeft sinds de oprichting in 2015 ongeveer 100 taxi’s in zijn beheer. Het gaat nu de fase van “industrialisatie” in met de overname van “een van de belangrijkste spelers in de Parijse taxi-industrie”, Slota, opgericht in 1932, en onder controle van het Naxicap fonds sinds 2012. De Hype service is evenwel tijdelijk stopgezet vanwege de corona pandemie. De terugkeer naar de straten van Parijs zal “afhankelijk zijn van het tempo van het herstel van de economische activiteit”. Het idee is dan om een speciale applicatie in te zetten, zegt Voisin. De fondsenwerving zal ook de bouw van nieuwe laadstations mogelijk maken: aan de 4 bestaande locaties zullen 2 nieuwe worden toegevoegd met steun van de overheid, op een site van de stad Parijs in Porte de Saint-Cloud en van Slota in Porte de la Chapelle. Met elektrolyse zal daar waterstof geproduceerd gaan worden.

HysetCo is van plan om tegen het einde van 2024 ongeveer 20 waterstofstations te exploiteren, die zouden kunnen worden opengesteld voor automobilisten die mogelijk aangetrokken worden door deze emissiearme energie die een grote actieradius mogelijk maakt. Zal de waterstof voor de taxi’s “grijs” zijn, verkregen uit fossiele brandstoffen, of “groen”, geproduceerd door elektrolyse? “Ons doel is om in de loop van de tijd groene of gecertificeerde koolstofarme waterstof te gebruiken”, zegt Voisin. Toyota, dat net zijn tweede generatie Mirai heeft gelanceerd, is ook aandeelhouder van HysetCo, naast Caisse des Dépôts, de energiegroep Idex en het Kouros-fonds.

Reageren is niet mogelijk.