Bouw Duitse Tesla fabriek loopt vertraging op

0

De nieuwe fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn dreigt behoorlijke vertraging op te lopen. Volgens bronnen zijn belangrijke gebouwen van de productiefaciliteit voor elektrische auto’s nog niet klaar. Ook is er nog geen aanvraag ingediend voor een vergunning voor een batterijenfabriek op dezelfde locatie.

Daardoor zijn er twijfels ontstaan of de fabriek wel binnen 5 maanden zal kunnen openen, zoals oorspronkelijk was gepland. Tesla wil zich vestigen in Grünheide ten zuidoosten van Berlijn, in de deelstaat Brandenburg. De productie van de Model Y zou daar in juli al moeten beginnen.

Tesla heeft een subsidie van 1 miljard euro toegezegd gekregen van de Duitse overheid voor de fabriek. Maar ingewijden zeggen dat het bedrag lager kan gaan uitvallen. De totale kosten van de fabriek zouden door Tesla worden geraamd op circa 4 miljard euro. Topman Elon Musk heeft gezegd dat de productiefaciliteit voor batterijen bij Berlijn de grootste in zijn soort ter wereld kan gaan worden.

Natuurorganisaties en omwonenden roeren zich al sinds de start van de bouw eind november 2019 tegen de komst van de fabriek. Zo kwamen de lokale gemeenschap en milieugroepen in opstand tegen het waterverbruik en de bomenkap die nodig was om het terrein bouwklaar te maken. Tesla kwam met haar bouwplannen op deze manier al meerdere keren in opspraak. Zo was er meermaals ook ophef over mogelijke verstoring van de fauna in het gebied. Recentelijk waren er zorgen over wilde dieren die er binnenkort jongen krijgen.

De klacht van omwonenden over de verwachte drukte rond de fabriek en de impact op het milieu is gelukkig van tafel geveegd. Gelukkig maar, want anders wordt elk nieuw initiatief geblokkeerd.

Reageren is niet mogelijk.