Celstraffen voor hulp aan ex-topman Nissan

0

Een rechtbank in Istanbul heeft 2 piloten en 1 steward van de Turkse private luchtvaartmaatschappij MNG Jet veroordeeld voor hulp aan de voormalige Nissan topman Carlos Ghosn bij diens vlucht uit Japan. Zij kregen een gevangenisstraf van 4 jaar en 2 maanden voor mensensmokkel. Het Turkse Openbaar Ministerie had 12 jaar geëist voor elk van de 3 verdachten. 4 andere verdachten gingen vrijuit.

Ghosn werd in 2018 in Tokio opgepakt op verdenking van financieel mismanagement. Hij mocht zijn rechtszaak in vrijheid afwachten, maar was bang dat hij geen eerlijk proces zou krijgen. In 2019 verstopte hij zich naar verluidt in een kist voor geluidsapparatuur die naar het vliegveld van Osaka werd gebracht. Vanaf daar vloog hij naar Istanbul, waar hij weer een andere vlucht pakte naar Beiroet.

De piloten die Ghosn van Osaka naar Istanbul vlogen, hielden tijdens het proces vol dat ze niet wisten dat hij aan boord was. De steward zegt dat hij dat pas hoorde, nadat het toestel in Istanbul was geland. Hij gaf toe dat hij Ghosn daarna bij zijn vlucht naar Beiroet heeft geholpen, maar hij zou dat gedaan hebben omdat hij bedreigd werd.

De bijna 67-jarige Ghosn is in het bezit van de Braziliaanse, Franse en Libanese nationaliteit. Hij was aanvankelijk een gevierde topman in de auto-industrie en zal de geschiedenis in gaan als de redder van Nissan. Maar zijn zakelijke succes leidde er toe dat hij naast zijn schoenen ging lopen en voor zijn arrestatie op 19 november 2018 meer bezig was met het vergaren van extra salaris (via slinkse constructies) dan met het leidden van Nissan en alliantiepartner Renault. De bedrijfsprestaties bij beide autofabrikanten begonnen toen al haarscheurtjes te vertonen.

Ghosn werd door de Japanse justitie gearresteerd op verdenking van megafraude en belastingontduiking. De gevallen topman ontkent echter alle aantijgingen en zegt dat hij door managers bij Nissan pootje is gelicht om de voorkomen dat hij zou aansturen op een volledige fusie tussen Nissan en Renault. Het proces in Japan wilde hij niet afwachten omdat hij geen vertrouwen had in het rechtssysteem aldaar. Mensenrechtenorganisaties stellen dat Ghosn daarmee een punt heeft. Nu kan hij zijn dagen slijten in Libanon. Het land verlaten is geen optie omdat Ghosn dan alsnog de kans loopt om uitgeleverd te worden aan Japan.

 

Reageren is niet mogelijk.