China roept Tesla op het matje

0

De Chinese autoriteiten hebben hooggeplaatste managers van de Amerikaanse autobouwer Tesla ter verantwoording geroepen vanwege mankementen aan de elektrische auto’s van het merk. Het zou gaan om veiligheidsproblemen, zoals onverwacht accelereren, of een batterij die brand vat, zo laat de marktregulator weten.

Enkele maanden geleden moest Tesla nog bijna 30.000 auto’s terugroepen in China. Dat land heeft de grootste automarkt ter wereld en is dus onmisbaar voor elke fabrikant. Ook Tesla is zich bewust van het afzetpotentieel in China. Daarom beschikt dit land inmiddels over een eigen fabriek waar de Model 3 en Model Y van de band rollen. Die vinden gretig aftrek.

Het succes van Tesla in China zorgt voor scheve gezichten. Niet alleen bij andere relatief jonge fabrikanten van elektrische auto’s zoals Nio en Xpeng, maar ook bij de Chinese overheid. Die is ‘not amused’ als Tesla deze nieuwe spelers op de markt in de kiem zou smoren. Dus wat doe je dan als overheid van een land die wel wil profiteren van de lusten van een vrije markt, maar slecht overweg kan met de lasten? Dan zoek je een stok om de hond mee te slaan.

De Chinese regulator en onder meer de minister van Transport hebben het lokale management van Tesla op het matje geroepen, om hen te vragen “zich strikt aan de Chinese wetten en reglementering te houden, zodat ook de veiligheid en de rechten van de consument gegarandeerd zijn”. Dat gebeurde niet achter de schermen, maar werd wereldkundig gemaakt met een persbericht met als doel op het gemoed van het publiek in te spelen.

Over de omvang van de problemen wordt echter niets meegedeeld. Het kan dus zijn dat de Chinese autoriteiten van een mug een olifant maken. Maar voor Tesla zijn de belangen te groot om de zaak nu op de spits te drijven. Zij heeft braaf laten weten dat het de controles fors gaat opvoeren, “zodat de belangen van de consument gegarandeerd zijn”.

De autobouwer heeft in Sjanghai een derde fabriek gebouwd, en beschikt daarnaast over productiefaciliteiten in New York en Nevada. De in China geproduceerde Tesla modellen worden via de haven van Zeebrugge ook deels naar Europa getransporteerd. Er zijn vooralsnog geen harde bewijzen dat die van inferieure kwaliteit zouden zijn.

Reageren is niet mogelijk.