Elektrische auto’s verdubbelen hun marktaandeel in Europa

0

Zelfs nu de Europese automarkt in 2021 opnieuw struikelt, zijn de verkoopcijfers van volledig elektrische voertuigen en plug-in hybride modellen goed. Dat helpt om personenwagens met ‘niet of nauwelijks’ CO2 uitstoot hun marktaandeel te laten vergroten.

Onderzoeksbureau Jato Dynamics meldt dat, hoewel de totale markt dit jaar met 20,3 procent is gekrompen, de verkoop van geëlektrificeerde voertuigen in de eerste 2 maanden van 2021 met 67 procent is gestegen. Zij maken dus een gestaag groter wordend deel uit van de afzet van autofabrikanten. Het Hyundai concern en de BMW Groep presteerden beter dan het gemiddelde, terwijl meer dan een kwart van alle nieuwe voertuigen die door producent Daimler werden geregistreerd, geëlektrificeerd waren. Jaguar Land Rover was de meest geëlektrificeerde speler van de gevestigde autofabrikanten, met bijna een derde van de nieuwe auto’s die het verkocht. Geely en Tesla voerden het peloton echter aan. Uiteraard betrof 100 procent van de verkopen van Tesla een elektrisch auto, terwijl 45 procent van de verhandelde personenwagens van Geely (eigenaar van de merken Lynk & Co, Polestar en Volvo) geëlektrificeerd was.

De Tesla Model 3 is dit jaar tot nu toe de meest verkochte elektrische auto. De afzet is sinds het begin van het jaar in Europa met 55 procent gestegen en heeft daarmee het marktgemiddelde gemakkelijk overtroffen. Met meer dan 5.400 registraties in de eerste 2 maanden van 2021 loopt de Tesla Model 3 bijna 2.000 eenheden voor op de Volkswagen ID.3, waarvan er 3.500 stuks op kenteken zijn gezet.

De Volvo XC40 leidt ondertussen in het segment voor stekker hybride modellen. Hoewel de verkoop dit jaar bijna 3.500 eenheden heeft bereikt, laat de groei een nóg indrukwekkender cijfer zien. De verkoop van de Recharge T4 / T5 uitvoeringen van de Zweedse SUV is namelijk met 323 procent gestegen. De Peugeot 3008 HYbrid en de Renault Captur Plug-in E-Tech lopen zo’n 1.000 stuks achter op de Volvo. De verkoop van deze Franse SUV modellen met PHEV techniek gaat echter nek aan nek: de 3008 deed 2.564 keer de kassa rinkelen tegen 2.522 keer door de Captur.

Over het algemeen loopt de verkoop van volledig elektrische modellen en stekker hybride personenwagens echter nog steeds een flink stuk achter op auto’s met (alleen) een verbrandingsmotor. De best verkochte auto in Europa tot nu toe is de Peugeot 208, waarvan meer dan 18.000 exemplaren over de toonbank gingen. Dat aantal is alleen al meer dan de afzet van de 5 populairste elektrische modellen bij elkaar.

Er is echter één markt waar volledig elektrische auto’s en stekker hybride modellen hun traditioneel aangedreven tegenhangers ver overtreffen. Je raadt het al: Noorwegen. Geëlektrificeerde voertuigen vertegenwoordigden tot dusver dit jaar 79% van alle verkopen in het Scandinavische land. Dit cijfer lijkt verder te gaan stijgen, aangezien veel Duitse autofabrikanten zich voorbereiden om te stoppen met de ontwikkeling van verbrandingsmotoren en uitsluitend nog te investeren in elektrische aandrijflijnen.

 

*: exclusief de verkopen in Hongarije, Letland, Luxemburg, Estland en Litouwen.

Reageren is niet mogelijk.