Fiat 500 en 500X zeggen Hey Google

0

Velen doen een beroep op de diensten van Hey Google voor het weerbericht, om muziek af te spelen op een mobiele luidspreker of om de verlichting van bijvoorbeeld de woonkamer te bedienen. Fans van dergelijke hightech zullen blij zijn nu dezelfde dienst voortaan verkrijgbaar is in autoland, namelijk in de Fiat modellen 500 en 500X.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is namelijk in zee gegaan met de Italiaanse autobouwer voor de ontwikkeling van de speciale Hey Google actieversie van voor de 500/500C en de 500X (de nieuwe elektrische 500 valt helaas buiten de boot). Concreet kunnen deze Fiat modellen dankzij het nieuwe systeem met jou in gesprek gaan. Of de 500, 500C of 500X nu thuis voor de deur, op het parkeerterrein van het werk of in een winkelstraat staat, men kan de stemassistent bijvoorbeeld vragen hoeveel brandstof er in de tank zit en of de auto wel op slot is.

Men kan ook de deuren en de achterklep op afstand kunnen openen en sluiten (zo kunnen pakjesdiensten als DHL, Amazon of Uber Eats hun leveringen in de bagageruimte achterlaten), de waarschuwingslichten activeren (handig om jouw auto terug te vinden in het donker of in een volle parkeergarage) of een waarschuwing krijgen wanneer de auto een vooraf bepaalde zone verlaat (als jij jouw 500 bijvoorbeeld hebt uitgeleend aan een van jouw kinderen; er kan dan ook een melding worden gedaan als de Fiat sneller rijdt dan een vooraf ingestelde limiet).

Waar men ook is, men hoeft alleen maar “Hey Google, ask my Fiat …” te zeggen. Om deze goocheltruc uit te voeren heeft Fiat een ‘zwarte doos’ geïntegreerd in de auto zodat hij kan communiceren met jouw smartphone (Android of iOS) of met de Google Nest Hub, een slim draagbaar scherm dat deel uitmaakt van de kit die je krijgt bij de ‘Hey Google’ uitvoeringen van de 500, 500C en 500X.

Uiterlijk onderscheidt de actiereeks zich door een 2-kleurige lak (uitgevoerd in glanzend zwart en wit; een knipoog naar de lege startpagina van de zoekmachine, al zijn er ook andere kleuren verkrijgbaar, namelijk Gelato White, Pastel Grey, Vesuvius Black, Pompeii Grey en Blue Italia) en specifieke Hey Google logo’s op de wielkasten, terwijl beide B-stijlen verfraaid zijn met de veelkleurige ‘moleculen’ van het Google logo.

Het interieur van de actiemodellen is eveneens in de kleuren van de zoekmachine uitgevoerd. Zo zijn de stoelen voorzien van een Hey Google logo, terwijl het dashboard is uitgevoerd in mat zilver met een wit embleem voor het modeltype. Het Google logo is ook te zien op het welkomstscherm van het 7 inch touchscreen display: een animatie waarin de karakteristieke molecuul verschijnt, vervolgens overgaat naar de Google ‘G’ en uiteindelijk verandert in het Fiat logo. Het welkomstpakket dat standaard meegeleverd wordt, omvat een tas voorzien van het Hey Google logo met daarin een Nest Hub apparaat met beschermhoes, een sleutel cover en een welkomstbrief die uitlegt hoe in 4 stappen de integratie tussen de Hey Google spraakassistent en de auto te activeren is.

De speciale Hey Google versie van de 500/500C wordt geleverd met 15 inch lichtmetalen velgen, een donker interieur met nieuwe in hoogte verstelbare stoelen, een sportstuur met ingebouwde bedieningselementen plus zachte bekleding en een nieuw mat zilver dashboard met een wit 500 logo. Hij wordt standaard geleverd met onder meer cruisecontrol, Uconnect met een 7 inch aanraakscherm, DAB-radio met CarPlay en Android Auto, 6 luidsprekers en Mopar Connect. De 500 Hey Google heeft de 70 pk sterke mild hybrid 1,0 liter benzinemotor onder de kap.

De 500X Hey Google is eveneens uitgevoerd in de 2-kleurige witte en glanzend zwarte kleurstelling, maar Passione Red, Gelato White, Silver Grey, Moda Grey, Blue Italia en CInema Black tinten zijn ook beschikbaar. Uiterlijke kenmerken zijn 17 inch lichtmetalen velgen, mistlampen en verduisterde ramen. Het interieur is voorzien van nieuwe stoelen en een mat zilver dashboard met een wit 500 logo, een stuurwiel met ingebouwde bedieningselementen plus zachte bekleding, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en armsteunen voorin. De 500X Hey Google wordt geleverd met Uconnect met een 7 inch aanraakscherm, DAB-radio met CarPlay en Android Auto, 6 luidsprekers, Mopar Connect, parkeersensoren achter en zowel regen- als schemersensoren. Het motorengamma bestaat uit een 2-tal Firefly benzinemotoren: een 1,0 liter met 120 pk en een 1,3 liter met 150 pk.

De 500X Hey Google wordt eind april 2021 bij de Nederlandse Fiat dealer verwacht. De 500 Hey Google medio mei. De prijzen worden later bekend gemaakt.

 

Reageren is niet mogelijk.