Lexus UX is jaloers op verkoopsucces Volvo XC40

0

Wat de V40 voor Volvo was, dat is de CT voor Lexus: een premium C segment middenklasser waarvoor geen opvolger is gepland maar die binnen het gamma toch een belangrijke verkoop rol vervult / vervulde.

De V40 is al enige tijd uit productie en inmiddels zijn de laatste exemplaren verkocht. Toch was hij in 2019 nog goed voor meer dan een kwart van de Volvo verkopen. Bij Lexus is het verkoopaandeel van de CT momenteel vergelijkbaar, maar ook dat model loopt op zijn laatste benen. Om te voorkomen dat de afzet straks een tik krijgt, is er gezocht naar een model die bij het Japanse premium merk de rol van belangrijkste klanten scoorder kan overnemen. Tijdens die zoektocht heeft Lexus goed naar Volvo gekregen. Die Zweedse concurrent is fors meer werk gaan maken van de XC40, onder andere door goedkopere versies aan het gamma toe te voegen. Die strategie heeft zijn vruchten afgeworpen want in maart was de compacte SUV de best verkochte auto van Nederland. Lexus treedt nu in de voetsporen van Volvo door de UX (een segmentgenoot van de XC40) bereikbaarder dan ooit te maken.

Lexus levert de UX namelijk tijdelijk als extra compleet uitgeruste Preference Line. Hiermee wordt de als “onderscheidend gelijnde” omschreven SUV een stuk bereikbaarder, want deze uitvoering kost namelijk slechts 41.495 euro. De nieuwe prijzen van de basisuitvoering van de UX beginnen voortaan al bij een scherpe 39.995 euro. Dat is liefst 5.600 euro minder dan voorheen.

De nieuwe UX Preference Line is leverbaar als UX 200 en als UX 250h. Eerstgenoemde is voorzien van een 2,0 liter benzinemotor van 173 pk, terwijl de tweede variant is uitgerust met Lexus’ veelgeprezen hybridetechnologie (een combinatie van een benzine unit met een krachtige elektromotor). Hierdoor valt het gemiddelde verbruik lager uit, namelijk 5,5 liter per 100 km versus 6,8 liter per 100 km voor de UX 200. Het systeemvermogen van de UX 250h bedraagt 184 pk. Het prijsverschil tussen de UX 200 Preference Line en UX 250h Preference Line bedraagt slechts 1.900 euro.

LexusAudiDSHonda
UXQ23 CrossbackHR-V
200 CVT35 TFSI S-tronic Pro LinePT 130 EAT8 So Chic1.5 Turbo Sport
39.995 euro39.635 euro38.290 euro39.045 euro
JeepMazdaMiniVolvo
CompassCX-30CountrymanXC40
1.3T DDCT LongitudeSA-X 186 6AT LuxuryCooper Aut. ComfortT2 Momentum Pro
39.190 euro39.290 euro39.629 euro38.995 euro

Ongeacht de voorkeur van de klant omvat de uitrusting onder andere 18 inch lichtmetalen velgen, privacyglas (achterste zijruiten en achterruit), een regensensor, een parkeerhulp camera, een automatisch dimmende binnenspiegel en LED mistlampen vóór. Lexus rust de UX Preference Line verder uit met een standaard Safety Pack. Dat bestaat uit parkeersensoren met Intelligent Clearance Sonar (ICS), Rear Cross Traffic Alert met Auto Brake en Blind Spot Monitor (dodehoekcamera’s). En net als elke UX is ook de Preference Line uitgerust met Adaptive Cruise Control, Lane Tracing Assist en een Pre-Crash Safety System.

 

Reageren is niet mogelijk.