Ghosn: zó ga ik om met de nieuwe realiteit

0

Carlos Ghosn, die een voortvluchtige automagnaat is geworden, voert campagne om zijn naam te zuiveren en hoopt dat een bezoek van Franse rechercheurs aan zijn huis in ballingschap in Libanon zijn eerste echte kans zal zijn om zichzelf te verdedigen sinds zijn arrestatie die hem van de ene op de andere dag van een visionair in een gebeten hond (en gevangene) veranderde.

In een interview ontleed de omstreden voormalige voorzitter van de Renault – Nissan – Mitsubishi alliantie zijn juridische problemen in Japan, Frankrijk en Nederland, legt hij uit hoe hij zijn brutale ontsnapping uit Osaka beraamde en denkt hij na over zijn nieuwe realiteit in het door crisis getroffen Libanon, waar hij mogelijk tot in lengte van dagen vastzit.

Het zal een zware taak zijn om zijn reputatie te herstellen. Ghosn werd in november 2018 in Japan gearresteerd op beschuldiging van financieel wangedrag en vluchtte een jaar later naar Libanon. Hij wordt nu geconfronteerd met meerdere juridische uitdagingen in Frankrijk nadat de Japanse beschuldigingen aanleiding waren om zijn activiteiten aldaar ook onder de loep te nemen. Ondertussen zitten verschillende medewerkers in de gevangenis of staan die ​​terecht in Japan en Turkije voor zaken die verband houden met zijn financiële activiteiten of ontsnapping. “Er is veel bijkomende schade geweest, maar ik denk niet dat ik daar verantwoordelijk voor ben. De mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn de mensen die het complot hebben georganiseerd om mij neer te halen”, zegt Ghosn.

Ghosn ontkent beschuldigingen van onderrapportage van zijn compensatie (salaris) en misbruik van bedrijfsfondsen, met het argument dat hij het slachtoffer is geworden van een coup die verband houdt met een afname van de financiële prestaties van Nissan. Hij zegt dat hij vrijwillig instemde om begin juni dagenlang in Beiroet te worden ondervraagd door Franse magistraten die onderzoek deden naar beschuldigingen van financieel wangedrag in Frankrijk die leidden tot de inbeslagname van miljoenen euro’s van zijn activa. De uitkomst kan ertoe leiden dat voorlopige aanklachten aan hem worden overhandigd, of dat de zaken worden ingetrokken.

De Franse onderzoekers richten hun pijlen op de financiering van weelderige feesten die Ghosn in het kasteel van Versailles organiseerde, compleet met historische kostuums en overvloedige champagne, evenals 11 miljoen euro aan uitgaven voor privévliegtuigen en evenementen georganiseerd door een Nederlandse holding, en subsidies aan een autodealer in Oman. Maar Ghosn ontkent elk vergrijp. “In Japan had je een Japanner die me ondervroeg, in het Japans schreef en wilde dat ik dingen in het Japans ondertekende die ik niet begrijp”, zei hij. “Nu zal ik in het Frans spreken, en mijn advocaten zijn aanwezig. Ik heb natuurlijk veel meer vertrouwen in het Franse rechtssysteem dan in dat van Japan”.

Ghosn zat maandenlang in eenzame opsluiting in Japan zonder dat hij met zijn vrouw mocht praten. Hij heeft gezegd dat hij het land is ontvlucht nadat duidelijk was geworden dat hij “nul” kansen op een eerlijk proces zou hebben. Zijn arrestatie leidde tot een internationaal onderzoek en tot kritiek op het Japanse rechtssysteem dat een veroordelingenpercentage van 99 procent heeft. Eind 2019 vluchtte Ghosn uit Japan in Hollywood stijl na een borgtocht van 14 miljoen dollar. De onwaarschijnlijke ontsnapping (verborgen in een kist) die volgens Japanse functionarissen in het ruim van een uit Turkije afkomstige privéjet was opgeborgen, bracht de Japanse autoriteiten in verlegenheid en heeft Ghosn in staat gesteld om daar zijn proces te ontwijken.

Nu, als internationale voortvluchtige op de lijst van meest gezochte personen van Interpol, leeft de 67-jarige Ghosn in zelfopgelegde ballingschap in zijn geboorteland Libanon, waar hij een wekelijkse universitaire bedrijfscursus doceert en andere juridische branden bestrijdt. Hij vertelt in het interview dat hij “geschokt” was nadat een Nederlandse rechtbank zijn onterechte ontslagclaim tegen een in Amsterdam gevestigde alliantie tussen Nissan en Mitsubishi had afgewezen en hem beval het salaris van bijna 5 miljoen euro dat hij in 2018 ontving terug te betalen. De uitspraak werd gedaan in een zaak waarin Ghosn probeerde zijn ontslag in 2018 bij Nissan – Mitsubishi BV te laten vernietigen en waarin hij 15 miljoen euro aan schadevergoeding eiste. Ghosn heeft gezworen in beroep te gaan.

Ghosn, die de Franse, Braziliaanse en Libanese nationaliteit heeft, beweert dat hij het slachtoffer is van een persoonlijke moordcampagne onder leiding van Nissan met medeplichtigheid van de Japanse regering, geholpen door handlangers in Frankrijk. In het interview voert hij een krachtige verdediging voor een voormalige Nissan directeur, de Amerikaan Greg Kelly, die op dezelfde dag als Ghosn werd gearresteerd en terechtstaat voor een rechtbank in Tokio op beschuldiging van onderrapportage van Ghosn’s schadevergoeding. De gevallen auto tsaar wilde echter niet praten over 2 andere Amerikanen die hem naar verluidt hielpen te ontsnappen, Michael Taylor en zijn zoon Peter. Die zitten in een Japanse gevangenis in afwachting van hun proces na hun uitlevering door de Verenigde Staten. Gevraagd of hun juridische problemen aan zijn geweten knagen, zegt Ghosn: “Ik voel empathie en medeleven met hen, omdat ik mij in dezelfde situatie bevond”. Getuigenissen en documenten die tijdens het proces van Kelly zijn overgelegd, hebben aangetoond dat deze Nissan directeur manieren zocht om de compensatie voor Ghosn te verhogen nadat hij in 2010 had ingestemd met een loonsverlaging bij de autofabrikant, omdat Japan begon te eisen dat de namen van veel verdienende bestuurders bekend werden gemaakt. Ghosn bezweert in het interview dat er geen aanvullende compensatieovereenkomsten zijn die niet werden goedgekeurd door het bestuur van Nissan.

“Het is duidelijk dat hij (Kelly) onschuldig is”, zegt Ghosn. De voormalige topman van de alliantie herinnerde zich de details van zijn ontsnapping en vertelt hoe het plan tot stand kwam, inclusief de keuze om het in december uit te voeren, omdat het minder waarschijnlijk zou zijn dat hij met ‘winterse kledij’ (een hoed en een zware jas) zou worden herkend. “Het was erg gewaagd, maar omdat het gewaagd was, dacht ik dat het zou lukken”, zei hij. Ghosn weigert te bevestigen dat hij ontsnapte in een kist die bestemd is voor muziekinstrumenten, en zegt dat hij niets wil vertellen dat kan worden gebruikt tegen mensen die nu worden vervolgd omdat zij hem hielpen.

Aangekomen in een zwarte SUV van Nissan, vergezeld van een lijfwacht, leek de voormalige hoogvliegende directeur ondanks zijn kolossale val niets van zijn branie te hebben verloren. Hij zegt dat hij zijn dagen in Beiroet doorbrengt om zijn juridische verdediging voor te bereiden, les te geven, startende ondernemingen te helpen en om aan zijn boeken en documentaires te werken. Als voortvluchtige woonachtig in het mediterrane land waar hij opgroeide, zegt hij dat hij geniet van het langzamere leeftempo aldaar zonder jetlag, van koffie drinken met zijn vrouw en van uitgebreide gesprekken met zijn kinderen. Dat geldt ook voor het leven in een zeer onstabiel land dat in de greep is van een historisch ongekende financiële en economische ontwrichting. Ghosn zegt dat hij 6 maanden bezig was met het repareren van zijn huis nadat het vorige zomer was beschadigd door de enorme explosie in een haven in Beiroet. En net als andere Libanezen zegt hij dat hij een substantiële hoeveelheid geld in de banken heeft gestoken nadat de autoriteiten in oktober 2019 de opnames en overboekingen in dollar hebben ingeperkt.

Nadenkend over zijn ondergang, zegt hij: “Het is alsof je, weet je, ik weet het niet, ergens een hartaanval hebt gehad, of je bent aangereden door een bus. Het verandert je leven. Plotseling ben je in een compleet andere realiteit en het enige wat je kan doen is je aanpassen aan deze realiteit”. 

Reageren is niet mogelijk.