Kia Ceed is meest gevoelig voor storingen

0

Uit de jongste pechstatistieken van de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, blijkt dat een 10 jaar oude Kia Ceed de meest storingsgevoelige auto is.

Deze conclusie wordt getrokken nadat de Duitse pechhulpverleners vorig jaar bijna 3,4 miljoen keer zijn uitgerukt om bijstand te verlenen. Een lege accu was de meest voorkomende reden om de ADAC te bellen. Met 46,3 procent van alle meldingen trad dit euvel vorig jaar veel vaker op dan in 2019. De sterke stijging kan worden verklaard doordat auto’s als gevolg van de corona pandemie wekenlang stil hebben gestaan, Dat resulteerde in leeggelopen accu’s, waardoor auto’s niet konden starten. Er waren daarentegen minder hulpverzoeken als gevolg van een lekke band.

Bij de uitkomsten van het onderzoek van de ADAC naar de betrouwbaarheid van auto’s dient echter wel een kanttekening te worden geplaatst. Zo heeft een aantal merken een eigen pechdienst, waardoor er minder vaak een beroep gedaan hoefde te worden op de Duitse equivalent van de Wegenwacht. Ook worden dure auto’s doorgaans beter onderhouden dan goedkope exemplaren, met als gevolg een kleinere pechkans. Dergelijke personenwagens worden ook vaker in garages geparkeerd, waardoor zij minder gevoelig zijn voor kou en dus minder snel een defect aan de accu hebben.

 

Automodellen met de kleinste kans op pech zijn:

A-segment: Toyota Aygo (met name bouwjaren vóór 2016).

B-segment: Audi A1, Citroën C3, Fiat Punto, Honda Jazz, Mazda CX-3, Mini Hatch, Mitsubishi Space Star, Peugeot 208, Renault Captur en Skoda Fabia.

C-segment: Audi A3, Audi Q3, BMW 2-serie, Hyundai Tucson, Mazda CX-5, Mercedes A-klasse, Mercedes CLA, Mercedes GLA, Mitsubishi ASX, Seat Leon, Skoda Rapid en en Volkswagen Beetle.

D-segment: Audi A4, Audi A5, Audi Q5, BMW 3-serie, BMW 4-serie, BMW X3, Mercedes C-klasse, Mercedes GLC, Mercedes GLK en Volvo XC60.

E-segment: Audi A6 en BMW 5-serie.

 

Eigenaren van de volgende automodellen zijn voor wat betreft storinggevoeligheid de grootste pechvogels:

A-segment: Smart Fortwo en Forfour (vooral de laatste generatie).

B-segment: Hyundai i20 (bouwjaren vóór 2016) en Opel Meriva.

C-segment: Kia Ceed, Kia Sportage (beide van de oudere bouwjaren), Nissan Qashqai, Opel Astra, Renault Kangoo en Renault Scénic.

D-segment: Ford S-Max, Opel Insignia, Seat Alhambra en Volkswagen Sharan.

E-segment: Mercedes E-klasse (met name bouwjaren 2011 en 2012).

Reageren is niet mogelijk.