Kilometerstanden voortaan altijd geregistreerd

0

Vanaf 1 juli moet de kilometerstand van motorvoertuigen bij elke reparatie, onderhoudsbeurt of bandenwissel worden doorgegeven aan de RDW. Tot nu toe geldt dat alleen als het factuurbedrag hoger is dan 150 euro. Die drempel komt nu te vervallen.

De Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT; een collectief van Bovag, RAI Vereniging, ANWB, KNMV en NKC dat ook samenwerkt met de RDW) zet zich al jaren in om teller fraude te bestrijden. Voorzitter Martin Huisman: “Er worden zo meer tellerstanden doorgegeven aan de RDW. Bovendien merkten wij dat de grens van 150 euro in de praktijk soms onduidelijkheid opleverde over welke werkzaamheden wel en niet geregistreerd moesten worden. De schrappen van deze grens geeft nu duidelijkheid. De verplichte registratie geldt overigens niet voor balieverkoop. Alleen als de auto fysiek in de werkplaats komt en er een werkorder aangemaakt wordt”. Dan komt de actuele kilometerstand dus ook terug in het NAP rapport.

De VAT is namens de mobiliteitsbranche in gesprek gegaan met de RDW en softwareleveranciers voor de praktische invulling. Huisman: “De insteek is om te zorgen dat het autobedrijf er zo min mogelijk last van heeft. Softwarepakketten gaan de tellerstanden automatisch doorgeven aan de RDW, wat betekent dat autobedrijven niks extra’s hoeven te doen”. Men blijft wel verantwoordelijk voor een juiste tellerstandenregistratie. Autobedrijven ontvangen een brief van de RDW met meer informatie.

 

Reageren is niet mogelijk.