Helpers bij ontsnapping Ghosn bekennen schuld

0

De vader en zoon die voormalig Nissan topman Carlos Ghosn zouden hebben geholpen bij de spectaculaire ontsnapping uit Japan naar Libanon, hebben schuld bekend voor de rechtbank van Tokio.

Het duo, een Amerikaanse Special Forces veteraan en zijn zoon, is in maart door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Japan en zit vast in dezelfde gevangenis waar Ghosn destijds ook achter slot en grendel zat. De voormalig automagnaat wist echter in 2019, verborgen in een kist die vervolgens in een privévliegtuig werd geladen, te ontsnappen uit Japan. Hij werd hierbij geholpen door vader Michael en zoon Peter Taylor. Ze ontvingen hiervoor 1,3 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro).

De advocaten van de Taylors (foto) zijn maanden bezig geweest om uitlevering aan Japan te voorkomen. Verdachten in Japan worden verhoord zonder dat hun advocaten aanwezig zijn. Mede om deze reden heeft Amnesty International veel kritiek op het rechtssysteem in dit land. Voor Ghosn was dit reden om de uitslag van zijn proces niet af te wachten, en om het hazenpad te kiezen.

Ghosn is de voormalig topman van Renault, Nissan en Mitsubishi. Hij zat vast in Japan op verdenking van fraude. De Taylors hangt nu een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar boven het hoofd. Ghosn zit ondertussen veilig in Libanon, het land waar hij opgroeide. Deze natie heeft geen uitleveringsverdrag met Japan. Voor Ghosn is alles beter dan een verblijf in een Japanse cel, maar de man moet nu zijn dagen slijten in een land dat economisch kapot is. Dat zal ook geen pretje zijn.

Reageren is niet mogelijk.