In detail: de nieuwe BMW 2-serie Coupé

0

BMW zet zijn traditie van sportieve compacte modellen voort. De nieuwe 2-serie Coupé moet de nieuwe maatstaf gaan vormen voor rijplezier in het premium C segment. Met zijn dynamische rijkwaliteiten, atletische design, krachtige motoren en verfijnde onderstel technologie is het model volgens BMW volledig gefocust op sportiviteit. De unieke uitstraling, de 6 cilinder-in-lijn benzinemotor in het topmodel, achterwielaandrijving en van de 4-serie overgenomen onderstel componenten onderscheiden de nieuwe 2-serie Coupé duidelijk van de 1-serie … en van zijn concurrenten. Daarmee volgt hij de bandensporen van de legendarische BMW 02-reeks (1502 / 1602 / 1802 / 2002), die 55 jaar geleden het fundament legde voor de compacte, sportieve 2-deurs BMW modellen.

Naast merkbaar dynamischere rijeigenschappen biedt de nieuwe 2-serie Coupé volgens BMW een premium ambiance in de cockpit en talrijke innovaties op het gebied van bediening en connectiviteit. Ten opzichte van de voorganger is het aanbod van bestuurdersassistentiesystemen flink uitgebreid. De nieuwe 2-serie Coupé zal op 8 juli 2021 geheel in stijl zijn debuut maken op het Goodwood Festival of Speed in Engeland. De productie van de compacte 4-zitter zal plaatsvinden in de Mexicaanse fabriek van BMW in San Luis Potosí. Bij de marktintroductie begin 2022 vormt een performance uitvoering van BMW M GmbH het sportieve topmodel. Dat is de nieuwe M240i xDrive Coupé. Met zijn 374 pk sterke 6 cilinder-in-lijn benzinemotor en intelligente vierwielaandrijving zorgt dit model volgens BMW voor een in deze klasse ongeëvenaarde rij beleving. De 2-serie Coupé biedt verder keuze uit 4 cilinder motoren, zowel in benzine als diesel vorm, beide gekoppeld aan achterwielaandrijving.

Zijn dynamische karakter heeft de nieuwe 2-serie Coupé te danken aan zaken als compacte afmetingen, een intelligente lichtgewicht constructie voor zowel carrosserie als onderstel, een vergeleken met de voorganger tot 12 procent hogere stijfheid, een optimale gewichtsverdeling over voor- en achteras en uitgekiende aerodynamica. Wendbaarheid, stuurprecisie en bochtgedrag van de nieuwe 2-serie Coupé zijn volgens BMW dan ook uitmuntend. Tegelijkertijd vergroten het rijcomfort en de akoestische eigenschappen de praktische inzetbaarheid op zowel dagelijkse korte ritten als lange reizen.

Met een lengte van 4.537 mm en een breedte van 1.838 mm groeide de nieuwe 2-serie Coupé respectievelijk met 105 en 64 mm. Met 1.390 mm is hij echter 28 mm lager. Andere factoren in het krachtige en atletische verschijningsbeeld zijn de 51 mm langere wielbasis (2.741 mm) en de grote spoorbreedtes: 1.575 mm (+ 54 mm) voor en 1.587 mm (+ 31 mm) achter (M240i xDrive: + 63 mm voor en + 35 mm achter). Die zijn ideaal voor de stabiliteit in bochten. De door deze afmetingen ontstane proporties benadrukken volgens BMW het rij dynamische potentieel van de nieuwe 2-serie Coupé. Dynamisch gevormde oppervlakken en idem lijnen (conform de actuele BMW designtaal) moeten, samen met specifieke styling details, het pure rijplezier en individuele karakter in één oogopslag zichtbaar maken. Driedimensionale vlakken, driehoekige vormen en diagonale lijnen bepalen het markante vooraanzicht van de nieuwe 2-serie Coupé. Geaccentueerde wielkuipen en een powerdome in de motorkap laten volgens BMW geen misverstand bestaan over zijn dynamische rij karakter. De nieren grille is horizontaal en beschikt over verticaal geplaatste luchtkleppen in plaats van traditionele spijlen. Deze openen elektrisch wanneer de motor extra behoefte heeft aan koeling. De standaard full led koplampen hebben net als bij de legendarische 02-reeks een enkele ronde unit. Als optie kunnen adaptieve exemplaren met BMW Selective Beam (anti verblinding groot lichtassistent) worden besteld. Deze zijn ook leverbaar in optionele M Shadow Line specificatie met donker uitgevoerde koplampdetails.

Een lange motorkap, korte overhangen en een ver naar achter geplaatst passagierscompartiment (waarvan het achterste deel aansluit op krachtig uitgeklopte wielkuipen) domineren het zijaanzicht van de nieuwe 2-serie Coupé. Royale vlakken, een dynamisch aflopende daklijn en een korte bagageklep met geprononceerde spoiler lip zijn andere beeldbepalende details van dit sportieve model. De scherpe lijnen zorgen volgens BMW voor een atletische uitstraling. Aan de krachtige achterzijde valt de horizontale lijnvoering op. De achterlichtunits zijn compact en donker uitgevoerd. Driedimensionale lichtarmaturen geven hun oppervlak een onderscheidende vorm. Daarmee wordt de led technologie voor alle verlichtingsfuncties volgens BMW benadrukt. De M240i xDrive en uitvoeringen in Model M Sport beschikken over specifieke designdetails. Daarnaast kan de klant kiezen uit diverse M Performance Parts uit het portfolio van Originele BMW Accessoires. De bagageruimte van de nieuwe 2-serie Coupé heeft een inhoud van 390 liter. De til drempel is met 35 mm verlaagd. Voor aanvullende flexibiliteit zorgt de standaard in de verhouding 40:20:40 gedeeld neerklapbare achterbank leuning. Een trekhaak met afneembare kogel is leverbaar als optie. Het toelaatbare aanhanger gewicht bedraagt daarmee 1.600 kg.

Het cockpitdesign stelt de bestuurder centraal. Daarmee wordt volgens BMW de sportieve ambiance in de nieuwe 2-serie Coupé geaccentueerd. Ook de sportstoelen en het met leder beklede sportstuur moeten hier aan bijdragen. De hoge middenconsole en in elkaar overlopende portier panelen plus dashboard dien een omsloten gevoel voor bestuurder en voorpassagier te creëren. De individuele zetels achterin laten volgens BMW de inzittenden ook daar genieten van de sportieve rij beleving. Materialen van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld de standaard interieurlijsten in de nieuwe matte variant Dark Graphite, en de nauwkeurige afwerking moeten de premium ambiance versterken. Met de optionele Ambiance verlichting (standaard op de M240i xDrive en Model M Sport uitvoeringen) worden de geperforeerde oppervlakken van armsteunen in de deuren van achteren verlicht.

De nieuwe 2-serie Coupé heeft standaard bekleding in stof / Sensatec combinatie. De M240i xDrive en de Model M Sport uitvoeringen zijn voorzien van bekleding in Alcantara / Sensatec combinatie, en beschikken daarnaast over een met leder bekleed M Sportstuurwiel plus een klein kniekussen aan de middenconsole. Optioneel zijn de zitplaatsen bekleed met geperforeerd Sensatec of leder Vernasca. Elektrisch verstelbare sportstoelen (inclusief Memory functie voor bestuurdersstoel), uitgebreid instelbare M Sportstoelen, een Harman Kardon Surround Sound System, stoel- en stuurwiel verwarming zijn andere opties. Comfortverhogende standaarduitrustingen voor het interieur zijn het geluiddempende glas van de voorruit en de automatische airconditioning met 3 temperatuurzones. Het transparante oppervlak van het optionele glazen schuif-/kantel dak is bijna 20 procent groter dan bij het uitgaande model.

Onderstel componenten die oorspronkelijk zijn ontworpen voor de 4-serie en specifiek voor de nieuwe 2-serie Coupé werden aangepast, staan volgens BMW garant voor uitzonderlijke rijeigenschappen. De dubbelgeleide voorwielophanging en de 5-link achteras zijn ontworpen voor minimaal gewicht en maximale stijfheid. De slagafhankelijke demper regeling versterkt zowel de sportieve rijeigenschappen als het rijcomfort. Het systeem omvat extra hydraulische demping op de vooras en een compressiebegrenzing op de achteras. Deze werken traploos en het systeem regelt de afstelling van de dempers progressief, afhankelijk van de rijomstandigheden. Zo worden bewegingen van de carrosserie bij het rijden over lange glooiingen en korte hobbels grotendeels voorkomen, wat voor een rustiger rijgedrag zorgt. Het als optie leverbare M Sportonderstel zorgt voor een straffere vering en demping, en omvat tevens de Variable Sport Steering. Het vormt de basis voor het specifiek afgestemde onderstel van de M240i xDrive uitvoering. Deze beschikt verder standaard over het M Sport remsysteem en een M Sport differentieel aan de achteras. Een exclusieve optie voor dit topmodel is het Adaptieve M Onderstel met elektronisch geregelde dempers. Standaard staat de nieuwe 2-serie Coupé op 17 inch lichtmetalen wielen. 18 inch M exemplaren (achter breder) behoren tot de uitrusting van Model M Sport. De M240i xDrive uitvoering verlaat de fabriek standaard op 19 inch lichtmetalen M wielen. Ook deze zijn achter breder. De M Performance Parts range biedt keuze uit lichtmetaal in maten tot 20 inch.

Met een 6 cilinder-in-lijn motor als top krachtbron beschikt de nieuwe 2-serie Coupé over een imposante kracht. De op topprestaties gerichte karakteristiek, toeren gretigheid en soepele draai eigenschappen van het 3,0 liter blok in de M240i xDrive uitvoering zijn ongekend in het premium C segment. Met een maximum vermogen van 374 pk levert hij 34 pk meer dan de 6 cilinder in de voorganger. Het maximum koppel bedraagt 500 Nm. Daarmee accelereert de nieuwe M240i xDrive Coupé in 4,3 seconden van 0 tot 100 km/u. De 220i Coupé wordt aangedreven door een 4-pits 2,0 liter benzinemotor, waarbij een in de cilinderkop geïntegreerd uitlaatspruitstuk de emissie reduceert. Met een maximum vermogen van 184 pk en een maximum koppel van 300 Nm sprint de 220i Coupé in 7,5 seconden van 0 tot 100 km/u. Een 245 pk versie van deze 4 cilinder zal in de zomer van 2022 verschijnen in de 230i Coupé. 2-traps turbo drukvulling en 48 Volt mild hybride technologie maken de 4 cilinder dieselmotor in de 220d Coupé zowel krachtig als efficiënt. Kernwaarden van deze 2,0 liter krachtbron zijn: een maximum vermogen van 190 pk en een maximum koppel van 400 Nm. De 220d Coupé sprint vanuit stilstand in 6,9 seconden naar 100 km/u. Alle motoren zijn standaard gekoppeld aan de 8-traps automatische Steptronic transmissie. De optionele Sport variant (standaard voor de M240i xDrive uitvoering) wisselt nog sneller van verzet. Dat kan bovendien met schakel peddels aan het stuurwiel. De Sport transmissie beschikt verder over Launch Control (waarmee de bestuurder met geoptimaliseerde tractie maximaal kan accelereren vanuit stilstand) en een Sprint functie. Deze komt bijvoorbeeld van pas als de bestuurder een snelle inhaalmanoeuvre wil uitvoeren. De Steptronic Sport unit maakt ook deel uit van het optionele M Sport Plus Pack. Dit pakket is beschikbaar voor de Model M Sport uitvoeringen in en omvat tevens 19 inch lichtmetalen M wielen, het M Sport remsysteem, een spoilerlip vóór en een M achterspoiler.

De nieuwe 2-serie Coupé vergroot de veiligheid en het comfort met een ten opzichte van het afzwaaiende model flink uitgebreide selectie van bestuurder assistentiesystemen. Standaard zijn Approach Control Warning, Speed Limit Info, Lane Departure Warning, Park Distance Control en Cruise Control met rem functie aan boord. Tot de opties behoren de Driving Assistant met Lane Change Warning, Rear Collision Warning en Crossing-traffic Warning achter, Active Cruise Control met Stop & Go functie (inclusief handmatige Speed Limit Assist), Reversing Assistant, achteruitrijcamera, Surround View en Remote 3D View. Nieuw voor de 2-serie Coupé zijn het Head-up display (dat voor het rijden relevante informatie op de voorruit projecteert) en de BMW Drive Recorder. Bestuurder en passagiers profiteren van de uitgebreide mogelijkheden die het BMW Operating System 7 standaard biedt in de nieuwe 2-serie Coupé. De bestuurder heeft diverse bedieningsmogelijkheden ter beschikking: Touch Control Display, de beproefde BMW Controller, toetsen op het multifunctionele stuurwiel of spraaksturing. De nieuwe 2-serie Coupé verschaft de inzittenden bovendien toegang tot een reeks geavanceerde digitale diensten, waaronder de BMW Intelligent Personal Assistant, BMW Digital Key, Connected Music en Remote Software Upgrade. De standaard BMW Live Cockpit omvat het iDrive bedieningssysteem met een 8,8 inch Control Display en een 5,1 inch kleurendisplay in het analoge instrumentenpaneel. De optionele BMW Live Cockpit Professional biedt een volledig digitale weergave combinatie. De uitrusting omvat een hoge resolutie instrumentenpaneel achter het stuurwiel met een diagonaal van 12,3 inch en een 10,25 inch Touch Control Display boven de middenconsole. De optionele BMW Live Cockpit Plus (standaard voor de M240i xDrive uitvoering) en BMW Live Cockpit Professional omvatten ook BMW Maps. Dit cloudbased navigatiesysteem berekent routes en verwachte aankomsttijden bijzonder snel en precies en voorziet in realtime updates van verkeersinformatie. Bovendien kan met een willekeurig woord worden gezocht naar een bestemming. Met de optionele Smartphone Integratie kunnen Apple CarPlay en Android Auto via het bedieningssysteem van de BMW worden gebruikt. En dankzij de Remote Software Upgrade functie kunnen verbeterde autofuncties en aanvullende digitale diensten eenvoudig ‘over the air’ in de auto gedownload worden.

BMWAudiMazda
2-serie CoupéA5 CoupéMX-5 RC
20iA35 TFSI S-tronicSA-G 184 Sportive
47.645 euro49.251 euro49.490 euro
BMWAlpineBMW
2-serie CoupéA110
4-serie Coupé
M40iA xDriveLegende GT
M40iA High Executive
75.336 euro80.290 euro81.447 euro
BMWBMWMercedes-Benz
2-serie Coupé4-serie CoupéC-klasse Coupé
20dA20dA High Executive220d
50.122 euro59.210 euro53.630 euro

De prijzen van de nieuwe 2-serie Coupé zijn inmiddels ook bekend. Het is mogelijk om vanaf 47.645 euro in te stappen. Voor dit bedrag levert BMW de 220iA uitvoering met een CO2 uitstoot van 143 gram/km en een 4 cilinder 2,0 benzinemotor die goed is voor 184 pk en 300 Nm. De in dit nieuwsbericht veelbesproken M240iA variant kost 75.336 euro. Dat hij zoveel duurder is, komt onder andere door de flink hogere CO2 uitstoot van zijn 6 cilinder 3,0 liter motor (185 gram/km). Daar staat 374 pk en 500 Nm tegenover. Dieselen (maar wie wil dat nog?) kan in de 220dA uitvoering. Die kost 50.122 euro en heeft als voordeel slechts 121 gram CO2 uit te stoten. Desondanks is zijn 4 cilinder 2,0 motor goed voor 190 pk (de mild hybride techniek voegt daar 11 pk aan toe) en 400 Nm.

Reageren is niet mogelijk.