Hoe Carlos Ghosn uit Japan ontsnapte in een kist

0

Het was geen stripverhaal of B-film. De gevallen autotycoon Carlos Ghosn bevond zich december 2019, opgevouwen en wel, in een kist in een vliegtuig in de buurt van Tokio. Tegenover de BBC heeft hij voor het eerst een boekje opengedaan over zijn geruchtmakende vlucht.

Met zijn ontsnapping uit Japan wilde hij uit de tentakels van de Japanse justitie komen. De voormalig topman van Renault, Nissan en Mitsubishi had in afwachting van zijn proces huisarrest vanwege verdenking van fraude. Maar in Japan krijgt het Openbaar Ministerie in meer dan 99 procent van de gevallen haar zin. Dat komt onder andere doordat advocaten hun werk niet goed kunnen doen. Amnesty Interational heeft daar veel kritiek op.

Ghosn, een geboren Braziliaan met Libanese voorouders, had geen zin om zijn hoofd op het hakblok te leggen en omzeilde de bewaking bij zijn huis, vloog met een privévliegtuig naar Istanboel en reisde daarna door naar Libanon. Dit omdat hij vreesde geen eerlijk proces te krijgen en om als zondebok te worden neergezet en dat hij geen contact meer zou mogen hebben met zijn vrouw Carole (foto), zo vertelde hij in een interview. De Japanse justitie had hem dat namelijk verboden. In plaats van een jarenlang verblijf in een Japanse cel, koos Ghosn er voor om 1,5 uur in een muziekkist door te kunnen brengen om zo te kunnen ontsnappen naar Libanon.

De oud-topman wordt door zijn voormalige werkgever Nissan beschuldigd van fraude. Een veroordeling zou hem mogelijk 15 jaar celstraf opleveren, maar Ghosn vluchtte naar het Midden-Oosten voor het tot een proces kon komen in Japan. Inmiddels is duidelijk geworden dat de handen van Nissan niet bepaald brandschoon zijn in deze affaire, maar in een land (Japan) waar met 2 maten wordt gemeten (eigen volk eerst) maakt dat niet uit. Beter geen proces dan een oneerlijk proces.

Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan, waardoor Ghosn momenteel vrij man is. Zijn Amerikaanse handlangers Michael en Peter Taylor zijn inmiddels door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Japan, waar hen gevangenisstraffen van 3 jaar boven het hoofd hangen. Greg Kelly, een voormalige assistent van Ghosn bij Nissan, pleitte eerder dat hij onschuldig is aan fraude, maar zit in het Aziatische land nog steeds in een cel.

Dat hij geen contact meer met zijn vrouw Carole mocht hebben, was voor de voormalige topman de hoofdreden om te vluchten. Hiervoor moest hij zich dus 1,5 uur verstoppen in een muziekkist aan boord van een vliegtuig om ongezien Japan uit te komen. “Ik kon mijn gezicht niet vertonen, dus moest ik me ergens kunnen verstoppen. De enige manier waarop dat kon was in een kist of bagage. Zo zou niemand me zien en herkennen. Alleen op die manier kon het plan werken”, zegt Ghosn tijdens het interview. Toentertijd vonden er veel concerten plaats in Japan, waardoor de keuze voor een muziekkist volgens de oud-topman van Nissan een logische optie was.

Reageren is niet mogelijk.