Dacia Sandero scoort in betrouwbaarheidsonderzoek

0

De 14 mille kostende Sandero is niet alleen de meestverkochte auto van Europa, maar ook nog eens een van de meest betrouwbare personenwagens. De Dacia eindigde namelijk op de tweede plaats in het jaarlijkse onderzoek van het Britse magazine WhatCar?. De Sandero moest alleen Lexus voor laten gaan. Fiat en Land Rover bouwen de minst betrouwbare auto’s.

WhatCar? peilde de ervaringen van meer dan 16.000 Britse automobilisten in Groot-Brittannië. In totaal werden 178 modellen van 30 merken onder de loep genomen. Het onderzoek had betrekking op voertuigen tot 5 jaar oud. De resultaten geven nauwkeurige informatie over de betrouwbaarheid van auto’s. De bevindingen van WhatCar? zijn niet alleen interessant voor kopers van een nieuwe personenwagens, maar ook voor diegenen die zich oriënteren op de occasionmarkt.

Het blijkt dat de modellen van Lexus de tand des tijds het beste doorstaat. Dit merk behaalde een betrouwbaarheidsscore van 98,7 procent. Geen van de modellen van Lexus scoorde lager dan 98,4 procent. Dacia, de Roemeense budgetdochter van Renault, bewijst dat goedkoop niet altijd duurkoop hoeft te zijn. En dat wat er niet op zit, ook niet stuk kan gaan. Dit merk eindigt namelijk direct achter Lexus met een betrouwbaarheidsscore van 97,3 procent. Dacia laat daarmee veel spelers in het premium segment achter zich. Met name de scores van Mercedes, Porsche en Jaguar zijn beschamend. Deze 3 merken staan namelijk in de top-10 van fabrikanten die de minst betrouwbare auto’s maken. Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de score ook is gebaseerd op de onderhoudskosten. In dit opzicht is met name de Porsche Macan berucht.

Fiat en Land Rover zijn hekkensluiters als het gaat om betrouwbaarheid. Dat is niet verrassend en al decennialang bij het grote publiek bekend. Zo zeggen Amerikanen en Britten gekscherend dat de lettercombinatie ‘FIAT’ voor ‘Fix It Again Tony’ staat. En bij ons is de merknaam Land Rover verbasterd tot TrammeLant Rover. Wel verrassend is de vierde plek van Nissan. Japanse automerk scoren normaliter hoog als het gaat om geringe storingsgevoeligheid, maar er is dus een uitzondering. Dat Nissan slecht scoort qua betrouwbaarheid komt vooral door de 1.5 dCi dieseluitvoering van de Qashqai. Die heeft een met de Franse slag vervaardigde Renault motor onder de kap.

Het tijdschrift WhatCar? baseerde haar bevindingen op informatie van de ruim 16.000 respondenten in de afgelopen 12 maanden qua noodzakelijke reparaties, de bijbehorende kosten en de tijdsduur van het verblijf in de garage. De storingen werden in 14 groepen opgedeeld, waaronder de accu, de carrosserie, de remmen, het brandstofsysteem, het infotainment/dashboard en de besturing/ophanging. De top 5 merken met de meest betrouwbare auto’s in hun assortiment zijn achtereenvolgens Lexus (98,7 procent), Dacia (97,3 procent), Suzuki plus Hyundai (beiden 97,1 procent), Toyota plus Mini (97,0 procent) en Mitsubishi (96,9 procent). Daarna volgen Mazda (95,9 procent), Kia (95,8 procent) en MG (95,7 procent). Kortom, met uitzondering van Dacia en Mini is er dus sprake van een Aziatisch feestje.

Fiat draagt dus de rode lantaarn voor wat betreft de status van fabrikant van de minst betrouwbare auto’s (82,0 procent). Daarna volgen Landrover (82,5 procent), Ford (86,2 procent), Nissan (86,2 procent), Alfa Romeo (86,5 procent), Porsche (89,4 procent), Mercedes-Benz (89,6 procent), Opel (89,6 procent), Peugeot (89,6 procent) en Jaguar (90,1 procent).

Reageren is niet mogelijk.