Rivian gaat de weg op: eerste R1T pick-up rolt van de band

0

“Ik kan niet wachten om deze in de handen van onze klanten te geven!” Vandaag markeert het begin van het nieuwe normaal in Normal, Illinois, aangezien de eerste R1T elektrische pick-up (dat wil zeggen het eerste exemplaar dat bestemd is voor commerciële verkoop aan een klant) van de band rolde in de fabriek van Rivian.

De CEO van Rivian, RJ Scaringe, tweette foto’s van de pick-up, gespoten in ‘Rivian Blue’ en omringd door een juichende menigte fabrieksarbeiders en hun families. De prestatie komt minder dan 3 jaar nadat Rivian zich als debutant op de automarkt presenteerde en op het toneel verscheen tijdens de 2018 editie van de Los Angeles Auto Show. Sindsdien heeft het bedrijf een lange weg afgelegd: het verbouwen van de voormalige Mitsubishi fabriek in Normal, het verkrijgen van miljarden dollars aan steun van Amazon plus Ford en het verdienen van EPA certificaten inclusief officiële schattingen van het rij bereik van de elektrische R1T en diens SUV variant, de R1S.

Voor het volgende hoofdstuk trekt Rivian naar de beurs. Daar wil het bedrijf middels een eerste openbare aanbieding van aandelen een waardering zien te krijgen tussen de 50 miljard en 70 miljard dollar. Die beursgang moet nog voor het einde van het jaar plaatsvinden. Maar voor nu is de eerste pick-up er en de foto’s tonen een lange rij exemplaren die klaar staan ​​om te volgen op weg naar de klant. Er is al met al sprake van een knappe prestatie want na een reeks vertragingen rezen er twijfels of Rivian zich niet zou vertillen aan dit avontuur.

Maar de langverwachte R1T is dus eindelijk in productie gegaan. In een tweet markeerde Scaringe de mijlpaal toen hij zei dat het “eerste voertuig voor de klant van onze productielijn in Normal reed”. De directeur prees zijn medewerkers verder en zei dat hij “niet kan wachten om de sleutels van de eerste pick-up in handen van de klant te geven!” Het moment is jaren in de maak geweest, aangezien de R1T zoals gezegd oorspronkelijk debuteerde op de Los Angeles Auto Show in 2018 en gepland was om in 2020 te worden gelanceerd.

Dat gebeurde natuurlijk niet omdat het coronavirus een spaak in het wiel van het bedrijf stak. De productiestart bij Rivian liep meerdere keren vertraging op vanwege verschillende problemen, waaronder de definitieve goedkeuring door overheidsinstanties. Maar nu is de kogel dus door de kerk. De eerste exemplaren van de R1T zullen als Launch Edition geleverd worden. Daarvan beginnen de prijzen bij 73.000 dollar. De betreffende introductie oplage is al helemaal uitverkocht. 

Als Launch Edition is de R1T uitgerust met 20 of 22 inch lichtmetalen velgen, evenals een elektrisch bedienbare tonneaucover en een luchtcompressor. Kopers vinden aan boord een verwarmd lederen stuurwiel en geperforeerde veganistische nep lederen bekleding van de stoelen met verwarming en ventilatie. Andere hoogtepunten zijn een Meridian audiosysteem, afwerking in natuurlijk generfd essenhout en een 16 inch scherm voor het infotainment systeem. Adventure en Explore varianten volgen begin volgend jaar. De prijzen van de laatste beginnen bij 67.500 euro.

Een Max-batterij van 10.000 dollar is ook gepland voor 2022 en zal naar verwachting het bereik van de pick-up vergroten van 505 km tot minimaal 644 km.

 

Reageren is niet mogelijk.