Einde verkoopcarrière Mazda CX-3 in zicht

0

Ondanks dat de Mazda CX-3 eind 2020 werd gerestyled, verdwijnt hij op afzienbare termijn uit de verkoopcatalogus. Reden is de komst van 5 nieuwe SUV modellen in het Mazda gamma. Die zullen niet allemaal in Europa verkocht gaan worden, maar de uitbreiding van de line-up is wel reden voor de CX-3 om zijn koffers te pakken: eind dit jaar zal hij de prijslijst verlaten.

Mazda’s public relations manager bevestigt dat de CX-3 aan het einde van zijn leven is beland. De laatste voor Europa bestemde eenheden worden in december geproduceerd in de fabriek in Hiroshima. Daarna zullen de voorraden in de eerste maanden van 2022 opraken. Dus als jij een oogje hebt op deze kleine Japanse cross-over, dan moet jij je dus haasten om zeker te zijn van een nieuw exemplaar.

Deze informatie komt op het moment dat Mazda onlangs aankondigde een groot SUV offensief te zullen lanceren, met niet minder dan 5 modellen die de gelederen van het merk zullen gaan versterken, waarvan 2 types bevestigd zijn voor de Europese markt. Zoals het er nu uitziet, zal de CX-3 niet worden vervangen door een ander vergelijkbaar model. Mazda is sowieso de onderkant van haar gamma aan het opschonen, want de ‘2’ gaat in 2022 plaats maken voor een licht aangepaste versie van de Toyota Yaris.

De CX-30 zal vanaf volgend jaar de rol van compacte cross-over voor Mazda overnemen. Met een lengte van 4,40 meter is hij 12 cm langer dan de CX-3, maar hij is qua formaat vergelijkbaar met de MX-30, het eerste elektrische model van het Japanse merk. Wat we ook zien, is dat Mazda haar SUV modellen een naam lijkt te willen geven met 2-cijferige nummers. De toekomstige modellen die in Europa verkocht gaan worden, zullen namelijk CX-60 en CX-80 heten (elders in de wereld gaat Mazda de CX-50, de CX -70 en de CX-90 aanbieden).

Onzeker is het lot van de CX-5, waarvan het einde van zijn verkoopcarrière in 2023 wordt verwacht. Mogelijk zal hij worden vervangen door de CX-60. Die Mazda is dan feitelijk de derde generatie CX-5, maar dan met een andere naam om zo beter in de nieuwe nomenclatuur te passen. De CX-60 wordt een slag groter en krijgt 7 zitplaatsen verdeeld over 3 rijen stoelen. Zowel de CX-60 als de CX-80 kan rekenen op een in lengterichting geplaatste aandrijflijn waarvan een 6 cilinder lijn SkyActiv motor (3,0 liter groot bij de benzineversies en 3,3 liter voor de dieselvariant) met hybride techniek het centrale element is. 

Reageren is niet mogelijk.