Auto van het Jaar 2022: de 39 genomineerden zijn bekend

0

De organisatie van de 2022 editie van de Europese Auto van het Jaar verkiezing heeft de 39 genomineerden voor de titel bekendgemaakt. Onder de kandidaten bevinden zich veel Duitse modellen, maar ook enkele Chinese auto’s.

Vorig jaar streden 29 kanshebbers om de felbegeerde titel die uiteindelijk werd gewonnen door de Toyota Yaris. De selectie van dit jaar telt maar liefst 39 kanshebbers. Op 29 november worden de 7 finalisten bekend gemaakt en in februari kiest de jury de Europese Auto van het Jaar. De jury bestaat uit 61 autojournalisten uit 23 Europese landen en mocht jij het jou afvragen: ja, de Britten mogen nog steeds deelnemen. Het zijn namelijk niet alleen de EU-landen die vertegenwoordigd zijn, want Zwitserland en zelfs Rusland hebben juryleden.

Om voor de titel in aanmerking te komen, moet een nieuw model voor het einde van het jaar in minimaal 5 Europese markten te koop zijn. Onder de 39 genomineerden bevinden zich dit jaar niet minder dan 4 Chinese ‘inzendingen’ (de Aiways U5, de Lynk & Co 01 en de MG modellen EHS en Marvel R), maar ook maar liefst 16 volledig elektrische modellen. De Maserati MC20 en McLaren Artura supersportwagens staan opvallend genoeg ook op de lijst. Hieronder vind jij de volledige lijst met genomineerden in alfabetische volgorde:

Aiways U5

Audi Q4 e-Tron / Q4 e-Tron Sportback & e-Tron GT / RS e-Tron GT

BMW 2 Serie Coupé, 2 Serie Active Tourer & iX

Cupra Born

Dacia Spring

DS 4 & 9

Ford Mustang Mach-E

Honda HR-V

Hyundai Bayon & Ioniq 5

Kia EV6

Lexus NX

Lynk & Co 01

Maserati MC20

McLaren Artura

Mercedes C klasse, EQS & Citan / Renault Kangoo

MG EHS & Marvel R

Nissan Qashqai

Opel Mokka

Peugeot 308

Renault Arkana & Mégane E-Tech

Skoda Fabia & Enyaq iV

Subaru Outback

Tesla Model Y

Toyota Yaris Cross & Highlander

Volkswagen ID.4, Caddy & T7 Multivan.

 

Van deze lijst kunnen wij direct een groot aantal auto’s schrappen want die maken feitelijk geen enkele kans op de titel. Op die manier kan het overzicht van de genomineerden worden ingedikt tot deze 7 serieuze kandidaten:

Ford Mustang Mach-E

Hyundai Ioniq 5

Kia EV6

Mercedes EQS

Peugeot 308

Renault Mégane E-Tech

Skoda Enyaq iV

 

 

 

Reageren is niet mogelijk.