Dat belooft wat: Hyundai Ioniq 5 in Duitsland uitgeroepen tot Auto van het Jaar

0

De concurrentie voor de Ioniq 5 was pittig: Audi e-tron GT en de Porsche 911 GT3 bijvoorbeeld. Toch won de elektrische cross-over van de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai in Duitsland de Auto van het Jaar verkiezing. Dit betekent dat de Ioniq 5 de hoogste trede van het podium mag betreden.

Bij de “German Car of the Year” verkiezing strijden de belangrijkste nieuwe voertuigen van het jaar tegen elkaar in 5 categorieën: Compact, Premium, Luxury, New Energy en Performance. Een internationaal genetwerkte jury bestaande uit 20 motorjournalisten testte en beoordeelde elke categorie afzonderlijk op producteigenschappen, relevantie en toekomstige levensvatbaarheid.

Als klasse winnaar in de categorie New Energy zegevierde de Hyundai Ioniq 5. Hij versloeg onder meer de BMW iX en de Mercedes-Benz EQS. Met dit resultaat mocht de Koreaan deelnemen aan de finale, die de Hyundai Ioniq 5 ook in zijn voordeel wist te beslissen. “De combinatie van design, efficiëntie en rijplezier is uniek”, aldus de jury. De Ioniq 5 presteerde op alle criteria bovengemiddeld en vertoonde simpelweg geen zwakke punten. Vanuit het oogpunt van de jury zijn het bedieningsconcept en de batterijtechnologie absoluut baanbrekend.

Met name voor Volkswagen is deze uitslag pijnlijk. Dit merk greep afgelopen februari met de ID.3 naast de titel en de ID.4 is voor de 2022 bokaal niet eens genomineerd. De jury heeft wel de Cupra Born (een ID.3 met hete Spaanse peper) en de Skoda Enyaq iV genomineerd, maar die beschikken anders dan de Hyundai Ioniq 5 niet over baanbrekende eigenschappen. Grote kans dus dat de Koreaan er ook met de Europese ‘Auto van het Jaar’ prijs vandoor gaat. Enige pretbederver kan de Renault Mégane E-Tech Electric zijn. Die is niet baanbrekend, maar wel een stuk goedkoper dan de Hyundai Ioniq 5.

Reageren is niet mogelijk.