Nederland koploper qua elektrisch rijden

0

Nederland is wat elektrische auto’s en de bijbehorende infrastructuur betreft het meest volwassen land in vergelijking met andere landen in de wereld. Er is voldoende keuze voor de consument, de verschillende modellen zijn relatief goed betaalbaar en het marktaandeel groeit flink ten koste van benzine- en dieselmodellen.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. “Ook als het gaat om de laadinfrastructuur lopen we in Nederland voorop. Hoewel ons elektriciteitsnetwerk snel volloopt is het wél betrouwbaar. We hebben hier ook een Nationale Agenda Laadinfrastructuur. De groei van het aantal elektrische auto’s en laadpunten loopt dus goed, met een goede strategie. Een puntje van aandacht is de planning van laadpunten voor de langere termijn. Nederland kampt met net congestie in sommige delen van het land en we moeten het netwerk snel verbeteren”, aldus Arcadis. In Nederland zijn er op dit moment 183 elektrische modellen te koop, er zijn per oplaadpunt 6,8 auto’s in omloop en de adoptie van dit type personenwagens groeit naar 60 per 1.000 personen in 2025.

Er zijn echter ook verbeterpunten. Volgens het rapport kan Nederland nog “winst behalen als wij regels rondom de infrastructuur voor elektrische voertuigen verbeteren”. Gedacht kan worden aan veel meer toegankelijke oplaadpunten in woongebieden. Directeur Arnoud Neidig: “Ook kunnen laadnetwerken slim gekoppeld worden aan duurzame energieopwekking en opslag. Elektrisch rijden is naast goed voor het klimaat ook nog eens een oppepper voor de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van de mensen. Nederland streeft naar een snelle transitie naar elektrisch rijden en is koploper op het gebied van e-bikes, e-scooters en verder elektrificatie van het openbaar vervoer in de stad. Ik vind het heel mooi om in het rapport terug te zien dat wij het hier goed doen”.

Reageren is niet mogelijk.