Ook de Chinese fabrikant van elektrische auto’s XPeng komt naar Nederland

0

XPeng wil vanaf volgend jaar elektrische auto’s gaan verkopen in Nederland. Dat heeft vicevoorzitter Brian Gu van de Chinese autobouwer gezegd in een interview. Volgens hem zullen de elektrische auto’s van XPeng een stuk goedkoper zijn dan die van de concurrentie.

Het Chinese bedrijf verkoopt veruit de meeste van zijn auto’s in China, maar is in Europa al actief in Noorwegen. In dat land is inmiddels meer dan de helft van de nieuw verkochte auto’s elektrisch aangedreven. In 2022 wil XPeng de stap maken naar Nederland, Denemarken en Zweden. Op termijn wil XPeng de helft van zijn omzet in China realiseren en de andere helft in de rest van de wereld.

XPeng  leverde in het derde kwartaal van dit jaar 25.666 voertuigen af, hetgeen bijna 3 keer zoveel was als in dezelfde periode vorig jaar. De omzet verdrievoudigde ook vrijwel naar 5,7 miljard yuan (800 miljoen euro). Maar uit de rode cijfers is Xpeng nog niet. Er werd in het derde kwartaal een verlies geleden van 1,6 miljard yuan, tegen 1,1 miljard yuan in dezelfde periode van 2020.

Op de Guangzhou Auto Show heeft XPeng haar vlaggenschip G9 onthuld. Deze elektrische cross-over zal worden aangeboden op diverse internationale markten. De G9 wordt omschreven als het eerste model van het bedrijf dat “van meet af aan is ontworpen voor zowel Chinese consument als voor export”. Hiertoe is er scherp op gelet dat de G9 voldoet aan de 5-sterren veiligheidsnormen van Euro NCAP. Ook voldoet de XPeng aan alle homologatiestandaarden van ons Oude Continent.
.

Afgezien van de veiligheidsambities van XPeng, is de G9 een slank ogende cross-over met een evolutionaire voorkant. Hoewel het ontwerp direct herkenbaar is, valt het op dat er 2 LiDAR-sensoren onder de koplampen zijn geplaatst. Verder naar achteren zien we een gestroomlijnd koetswerk, verzonken deurgrepen en aerodynamische 21 inch wielen. Het model heeft ook een uitgesproken schouderlijn en een raampartij die doet denken aan de Kia Sorrento.

Andere opvallende designkenmerken zijn een panoramisch glazen dak en zwarte raamomlijstingen die helemaal door naar de achterste stijl lopen. De luxe styling gaat vervolgens verder naar achteren, want de G9 heeft een gewelfde kofferklep met een slanke led lichtbalk. Er is ook een spoiler en een bumper met een glanzend zwart accent.

XPeng is vooralsnog terughoudend over de specificaties, maar bevestigt dat het model haar nieuwe XPower 3.0 aandrijflijn heeft. De G9 beschikt over 800 Volt technologie en een oplaadtijd van 5 minuten biedt een bereik van maximaal 200 km.

De autofabrikant onthulde ook dat de G9 haar eerste voertuig is dat is uitgerust met het XPilot 4.0 half autonome rij systeem. Naast de eerder genoemde LiDAR sensoren heeft het model een 8 miljoen pixel verrekijker camera aan de voorkant en 2,9 miljoen pixel zij camera’s. Dankzij deze verschillende camera’s en sensoren kan de G9 “volledige pakket aan geassisteerd rijden bieden, variërend van het opstarten van het voertuig tot het parkeren”. 

Reageren is niet mogelijk.