Tesla laat 1 miljard euro aan Duitse staatssteun schieten

0

Het is een mysterie waarom Tesla heeft aangekondigd dat zij afziet van Duitse financiële steun voor haar batterijfabriek. De Europese Commissie en het Duitse parlement hadden het licht al op groen gezet, maar toch liet Tesla op de valreep weten dat het ­afziet van de staatssteun die het bedongen had voor haar ‘Gigafactory’ in de buurt van Berlijn. Het prijskaartje daarvan is meer dan 1 miljard euro.

“Tesla blijft wel vasthouden aan het plan om de batterijfabriek te bouwen”, zo benadrukte een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economie. Op Twitter reageerde topman Elon Musk dat Tesla “altijd van ­mening is geweest dat alle soorten subsidies afgeschaft zouden moeten worden, en dat dit dan ook zou moeten gelden voor steun voor olie en gas”. Hij voegde eraan toe dat overheden dat “om de een of andere reden blijkbaar niet willen doen”.

De reden voor de aankondiging blijft in ­mysterie gehuld: waarom laat Musk die grote zak met geld staan? Een theorie is dat hij er eenvoudigweg geen recht meer op had. Een van de voorwaarden was dat de steun zou dienen voor de uitbouw van gloednieuwe technologie die nog nergens anders ­gebruikt wordt. Maar intussen is Tesla in de Verenigde Staten de volgende generatie batterijen al aan het produceren in zijn batterijfabriek in Texas. De Duitse plannen liepen vertraging op.

Duitse media voegen daar nog een probleem aan toe: Tesla zou hebben geconcludeerd dat bij de toekenning van de staatssteun te veel regels en inmenging komen kijken. De Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s zou vrezen dat het de conclusies van zijn ­onderzoek zou moeten delen, aldusJoachim Ragnitz, onderzoeker aan het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (Ifo). Dat zou het bedrijf ­te riskant vinden. Immers, er is altijd wel een chauvinistische ambtenaar te vinden die bereid is om bovenstaande gegevens naar de concurrentie toe te lekken.

Reageren is niet mogelijk.