Modeljaar wijzigingen voor Mazda 3 en CX-30

0

Mazda lanceert herziene edities van de 3 en de CX-30 voor modeljaar 2022. Die zijn per direct te bestellen en staan vanaf begin 2022 in de showroom.

De Mazda 3 en CX-30 van modeljaar 2022 kenmerken zich door onder andere verbeteringen van het geluid van de unieke e-Skyactiv X benzinemotor, nieuwe Connected Vehicle functies, de nieuwe exterieurkleur Platinum Quartz en de speciale Sportive uitvoering. Naast deze punten profiteert de CX-30 modeljaar 2022 ook van verbeteringen op het gebied van rijcomfort.

Met de SPCCI technologie (Spark Controlled Compression Ignition) van de e-Skyactiv X is dit de eerste commerciële benzinemotor ter wereld die de vonkontsteking van een benzinemotor combineert met de compressieontsteking van een dieselmotor, waardoor de voordelen van beide brandstoftypes en ontstekingssystemen volledig worden benut. Mazda is zelf lyrisch over de brandstof- en emissie-efficiëntie van deze motor en claimt dat die een lagere CO2-uitstoot heeft dan vergelijkbare benzinemotoren met dezelfde cilinderinhoud van 2,0 liter, maar bij de pers krijgt de krachtbron evenwel niet alle handen op elkaar. Zou een gewijzigd geluid daar verandering in brengen?

De Mazda CX-30 is leverbaar met e-Skyactiv G en de e-Skyactiv X benzinemotor. Deze blokken beschikken standaard over het zogeheten M Hybrid systeem dat ondersteuning biedt in zwaardere omstandigheden. In beide modelreeksen zijn de motoren goed voor respectievelijk 122 pk en 186 pk. De 150 pk versie van de e-Skyactiv G krachtbron zal exclusief blijven voor de Sportive uitvoering, van zowel de Mazda 3 als de CX-30.

Het kleurengamma voor het exterieur van de Mazda 3 en CX-30 is dus uitgebreid met de nieuwe kleur Platinum Quartz. De reeds bekende Mazda kleur Polymetal Gray is tevens beschikbaar op de 3 Sedan. Ook is de Mazda 3 voorzien van een nieuw achterlichtdesign en richtingaanwijzers met een Kodo design.

Het interieur van beide modellen beschikken over het Mazda Connect systeem en zijn nu ook voorzien van de Connected Services functies voor meer gebruiksgemak, gemoedsrust en veiligheid voor de klant. De handige functies zijn beschikbaar via de MyMazda App en omvatten portier vergrendeling op afstand, het sturen van een route naar de auto, een voertuigvinder en de autostatus. Ook zijn er functies die voor meer gemoedsrust zorgen, zoals een beveiligingsalarm op afstand en een onderhoudsrapport van de auto, terwijl het veiligheidsniveau is verhoogd door pechhulp en eCall.

De Sportive uitvoering van beide modellen zal met modeljaar 2022 een update krijgen. Zo is deze exclusief voorzien van de e-Skyactiv G 150 motor. De Sportive uitvoering is altijd voorzien van 18 inch lichtmetalen velgen, spiegelkappen afgewerkt in zwart en een exclusief zwart stoffen interieur met rode stiksel accenten. Ook van de partij zijn automatische airconditioning met 2 temperatuurzones, een Bose audiosysteem, stoelverwarming, parkeersensoren en een achteruit rij camera. De CX-30 is bovendien voorzien van een elektrische achterklep. De Sportive is er als Mazda3 Hatchback (vanaf 30.990 euro) of als CX-30 (vanaf  34.990 euro). Beide zijn optioneel beschikbaar met automaat.

De standaarduitrusting is voor beide modellen uitgebreid met de Connected Services van Mazda. Daarnaast is de CX-30 e-Skyactiv X 186 voortaan leverbaar in de naamloze basisuitvoering van de e-Skyactiv G versie. Daardoor heeft deze motor een lagere vanafprijs. De Comfort uitvoering wijzigt niet bij de Mazda3. Bij de CX-30 met e-Skyactiv X biedt dit uitrustingsniveau per modeljaar 2022 standaard ook 16 inch lichtmetalen velgen. Optioneel is, volgens Mazda passend bij de Comfort uitvoering, het leerpakket bij beide modelreeksen mogelijk. Het uitrustingsniveau Luxury kan nu ook gecombineerd worden met de e-Skyactiv G 122 motor op de CX-30.

Optioneel blijft het i-Activsense pakket, het schuifdak (enkel op e-Skyactiv X), het witte leer (Mazda3 Sedan & CX-30, enkel op e-Skyactiv X) en rode leer (Mazda3 Hatchback, enkel op e-Skyactiv X). De Mazda3 is beschikbaar voor een vanafprijs van 28.490 euro voor de handgeschakelde hatchback e-Skyactiv G 122. De Mazda CX-30 is in vergelijkbare uitvoering beschikbaar vanaf 31.490 euro.

Reageren is niet mogelijk.