Jeep Renegade en Compass voortaan ook als e-Hybrid

0

De nieuwe Jeep modellen Renegade e-Hybrid en Compass e-Hybrid combineren een nieuwe 1,5 liter turbobenzine 4 cilinder met een 48 Volt elektromotor en een 7-traps automatische transmissie met dubbele koppeling. De elektromotor zorgt voor een extra vermogensimpuls van maximaal 20 pk en een substantiële verlaging van het brandstofverbruik en de emissies. “De perfecte integratie met de nieuw ontwikkelde DCT transmissie staat garant voor een soepel schakelgedrag en een hoog rijcomfort, zowel in de stad als op de snelweg”, zo belooft Jeep.

Jeep verkoopt vanaf dit jaar in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Scandinavië en Portugal alleen nog maar geëlektrificeerde modellen dankzij nieuwe hybride versies van de Compass en Renegade. Beide hebben als basisunit een 1,5 liter turbobenzinemotor 4 cilinder van 130 pk en 240 Nm piekkoppel. Hybride technologie integreert een elektromotor die 20 pk vermogen en 55 Nm koppel produceert. Die drijft de wielen desgewenst aan, zelfs wanneer de verbrandingsmotor is uitgeschakeld. Het geavanceerd systeem maakt dus volledig elektrische rijden mogelijk bij optrekken, lage snelheden, tijdens cruisen en bij parkeermanoeuvres. De Renegade e-Hybrid en Compass e-Hybrid worden van het voorjaar bij de Nederlandse Jeep dealer verwacht. Uitvoeringen en prijzen worden binnenkort bekend gemaakt, maar de importeur meldt nu al dat een speciale duurzame versie genaamd Upland onderdeel zal uitmaken van het gamma. Die beschikt over onderdelen van gerecyclede kunststoffen.

JeepCompassEhybridRenegadeEhybrid

De nieuwe 1,5 liter turbobenzinemotor is lid van de zogeheten Global Small Engine familie. Dankzij de hybride techniek is er sprake van 15 procent minder verbruik en CO2-uitstoot dan de vorige benzinemodellen. Op de benzinemotor is een riemstartgenerator geïnstalleerd om snelle en stille overgangen bij het herstarten te garanderen. Dankzij deze nieuwe hybridetechnologie bieden de Jeep Renegade e-Hybrid en Compass e-Hybrid een nieuw alternatief in het voorwielaangedreven segment. Dankzij het nieuwe systeem bieden zij volgens Jeep een meer ontspannen rijervaring, met verschillende functies waarmee het voertuig in elektrische modus kan rijden. Deze omvatten:

• Silent Start: start het voertuig zonder dat de benzinemotor hoeft te worden ingeschakeld, door gebruik te maken van de puur elektrische rij modus ‘EV’;
• Energieterugwinning: recupereert energie die anders verloren zou gaan wanneer het voertuig vertraagt (e-Coasting) en tijdens het remmen (regeneratief remmen);
• Boost & Load Point Shift: ‘e-Boosting’ zorgt voor een verhoging van het koppel naar de wielen dankzij de elektromotor die de benzinemotor ondersteunt; bovendien kan door gebruik te maken van het (aandrijf- of rem)koppel van de elektromotor het werkpunt van de benzinemotor worden geoptimaliseerd;
• Electric Drive: het voertuig kan geruisloos en emissievrij rijden met alleen de elektromotor, terwijl de benzinemotor is uitgeschakeld.

JeepCompassEhybridRenegadeEhybrid2

 

De nieuwe Jeep Renegade e-Hybrid en Compass e-Hybrid kunnen in verschillende modi rijden met alleen de elektromotor (en dus de benzinemotor uitgeschakeld). Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij een reeks elektrische standen die bekend staan als ‘EV mogelijkheden’, waaronder:

• e-Launch: start het voertuig met alleen de elektromotor, bij het starten of herstarten bij verkeerslichten
• e-Creeping: de elektromotor zorgt voor de start die normaal gesproken wordt gezien in automatische voertuigen, met een snelheid die kan variëren van 0 km/u tot het equivalent van de benzinemotor die stationair draait in de eerste versnelling of achteruit
• e-Queueing: het voertuig kan in de file blijven rijden volgens een ‘stop & go’-patroon in volledig elektrische modus
• e-Parking: vereenvoudigt parkeermanoeuvres, die alleen met elektrische aandrijving kunnen worden uitgevoerd.

De ‘EV mogelijkheden’ zijn beschikbaar afhankelijk van de laadstatus van de batterij en het vereiste vermogen.

JeepCompassEhybridRenegadeEhybrid3

 

De Renegade e-Hybrid en Compass e-Hybrid bieden verschillende modi om, wat Jeep noemt, “de bestuurder een complete hybride rijervaring te bieden”. Het systeem kan ook worden beheerd vanuit de hybride pagina’s, waarmee de bestuurder de verdeling tussen thermische en elektrische aandrijving kan volgen, evenals de rij geschiedenis op benzine of elektrisch. Het systeem omvat een tot 8,4 inch en een 10,1 inch (alleen voor Compass) Uconnect NAV systeem met touchscreen en biedt Apple CarPlay en Android Auto smartphone integratie.

De nieuwe e-Hybrid Renegade en Compass worden geleverd met Connected Services zoals de vooraf geïnstalleerde Uconnect Box die toegang biedt tot Uconnect Services en een reeks functies die toegankelijk zijn via verschillende touch points, zoals de My Uconnect mobiele app, een smartwatch, de website, knoppen op de plafondverlichting van het voertuig en stemassistenten (Amazon Alexa en Google Assistant). Bovendien kunnen klanten, zodra ze een Jeep kopen, onmiddellijk een account aanmaken door de mobiele app “My Uconnect” te downloaden en vele technologische en verbonden voordelen ontdekken, nog voordat hun nieuwe voertuig wordt afgeleverd.

Op het gebied van veiligheid omvat de geavanceerde standaarduitrusting onder meer Traffic Sign Recognition, dat verkeersborden leest en interpreteert; Intelligent Speed Assist, dat het voertuig automatisch binnen de snelheidslimiet houdt; Drowsy Driver Alert, dat bestuurders waarschuwt wanneer hun aandacht verslapt; en automatische noodremfunctie met voetganger- en fietser herkenning (alleen Compas), die het voertuig vertraagt tot volledige stilstand. Daarnaast is er ook een nieuwe Highway Assist beschikbaar op de Jeep Compass. Voor het eerst in een Jeep model dat in Europa wordt verkocht, biedt dit rij hulpsysteem autonoom rijden op niveau 2 (L2), waarbij een combinatie van adaptieve cruisecontrol en Lane Centering wordt gebruikt om de snelheid en het traject automatisch aan te passen bij het rijden op snelwegen.

 

Duurzame Upland introductieversie

Met unieke esthetische details en het gebruik van duurzame materialen, milieuvriendelijke verven en afwerkingen onderstreept de nieuwe speciale Upland versie de aandacht van het merk Jeep voor het milieu. Dit uitrustingsniveau is overigens ook beschikbaar voor de 4xe plug-in hybride versies van de Renegade en Compass. De Upland uitvoering is direct herkenbaar aan zijn nieuwe en exclusieve koetswerkkleur Matter Azur, het zwarte dak en de 17 inch (op de Renegade) of 18 inch (op de Compass) lichtmetalen velgen. De unieke aankleding wordt gecompleteerd door de nieuwe bronzen MetaKrome afwerkingen op de grille ringen aan de voorkant en op de bodem beschermplaat aan de achterkant. Een speciale sticker op de motorkap maakt het af.

In het interieur is uitgebreid gebruik gemaakt van gerecyclede materialen, zoals voor de hemelbekleding, de vloermatten en de exclusieve Seaqual stoelen (gemaakt van gerecycled plastic dat uit de oceaan is verwijderd) voorzien van Jeep logo op de rugleuningen. Bij de Renegade zijn sommige van de zwarte kunststof panelen en onderdelen die in het interieur worden gebruikt ook afkomstig van gerecyclede materialen. Zoals kunststoffen die eerder in de koplampen van een voertuig werden gebruikt. Op de Compass zijn zowel de deurpanelen als het dashboard gemaakt van hetzelfde materiaal dat is afgeleid van gerecyclede kunststoffen, terwijl een bronzen MetaKrome afwerking, gemaakt met milieuvriendelijke verf, het volledige profiel van het dashboard verfraait.

JeepCompassEhybridRenegadeEhybrid4

 

Reageren is niet mogelijk.