Ik ben ook een Cross: test Toyota Aygo X

0

Waarom deze test?

De verkoopcarrière van de Citroën C1, de Peugeot 108 en de Toyota Aygo zit er op. De eerste 2 modellen gaan sowieso met pensioen. Opvolgers zijn niet gepland. Bij Toyota neemt de Aygo X het stokje over in het A segment. Om een antwoord te krijgen op de vraag of dat een volwaardig alternatief is, kon er worden gereden met een nog deels gecamoufleerd pre productiemodel.

ToyotaAygoXpreproductieTest2

 

Wat voor auto is het?

De Aygo X is wat groter, daardoor praktischer, stoerder en misschien ook wel stijlvoller dan de gewone Aygo die nu van zijn welverdiende rust mag gaan genieten. Om met de tijd mee te gaan, heeft zijn opvolger een cross-over uitstraling gekregen. Opvallend is dat Toyota gekozen heeft voor de letter ‘X’ in de modelnaam en niet voor de toevoeging ‘Cross’ zoals bij de Yaris en de nog in Europa te introduceren Corolla Cross. Maar sinds de tweede generatie Aygo is de letter ‘X’ onlosmakelijk verbonden met de dreumes van Toyota. Dat komt niet alleen tot uiting in de benaming van de uitrusting niveaus, maar ook in het design van zijn neuspartij.

ToyotaAygoXpreproductieTest9

Ondanks dat er niet gekozen is voor de benaming ‘Cross’ is de Aygo met de extra letter ‘X’ in zijn naam getransformeerd in een heuse cross-over. Dat komt enerzijds door de grote wielen (17 inch in standaard, optioneel is zelfs 18 inch mogelijk) plus de uitbundige carrosserie aankleding en anderzijds door de flink hogere bouw. De Aygo X staat 5 centimeter hoger op zijn poten dan zijn voorganger. Ook in andere richtingen heeft de benjamin van Toyota een forse groeispurt gemaakt: met een lengte van 3,70 meter en een breedte van 1,74 meter is de Aygo X met respectievelijk 23,5 en 12,5 centimeter gegroeid. De wielbasis nam met 9 centimeter toe. De grotere maatvoering is een gevolg van de beslissing van Toyota om de uitsluitend voor de Europese markt ontwikkelde Aygo X te baseren op het GA-B platform (een afgeleide van de TNGA architectuur) dat ook onder de Yaris (Cross) te vinden is.

ToyotaAygoXpreproductieTest7

De Aygo X valt vanwege zijn hogere bouw veel meer op in het verkeer dan zijn voorganger. Ook zijn lijnenspel speelt daarbij een rol. Aan zijn wigvormige daklijn en scherp uitgesneden achterportieren kan je zien dat de ontwerpers van Toyota zich mochten uitleven. Dat het hier nog om pre productie exemplaar gaat, kan je zien aan de camouflagetape op de kunststof wielkast randen: Deze wrap maakt dus geen onderdeel uit van de avontuurlijke aankleding, hoewel de stickers de Aygo X prima staan. Dus wie weet voegt Toyota ze later toe aan de optielijst of maakt zij er een visueel kenmerk van een actiemodel van. De basisversie van de Aygo X wordt alleen leverbaar in wit, grijs of zwart, maar de duurdere uitrusting niveaus combineren zwarte koetswerkelementen met hip ogende, kleurrijke (naar kruiden vernoemde lak tinten) die omschreven worden als Cardamom (‘kardemom’, groen), Chili (rood), Ginger (‘gember’, beige) en Juniper (‘jeneverbes’, blauw). Niemand kan nog beweren dat Toyota niet haar best gedaan heeft om de kleine cross-over extra sexappeal te geven.

ToyotaAygoXpreproductieTest5

Ook in het interieur gaat het er bont aan toe. Maar Toyota is de praktische kant niet vergeten, want de Aygo X biedt duidelijk meer ruimte dan zijn voorganger. Verder is het pre productie exemplaar reeds goed afgewerkt. Opvallend element van het dashboard is het scherm van het infotainment systeem. Dat is voorzien van een bolvormige rand. Daarmee wil Toyota communiceren dat de multimediamodule zowel bestemd is voor de bestuurder als de passagier. De fabrikant wil blijkbaar stimuleren dat je samen de muziek uitkiest, net zoals je ook samen aan een gettoblaster kan prutsen. Persoonlijk vind ik het nogal vergezocht en detoneert de bolvormige rand nogal, maar wie weet denken 40 jaar jongere automobilisten daar wel heel anders over.

ToyotaAygoXpreproductieTest3

In/uitstappen is voor achterpassagiers vanwege de smalle deuren behelpen, maar er zou volgens Toyota wel voldoende plaats zijn voor een Maxi-Cosi, zo wordt mij plechtig beloofd. Uit marktonderzoek zou gebleken zijn dat eigenaren van het voorgaande model (de Aygo zonder ‘X’) weinig waarde hechten aan veel ruimte achterin, noch aan zitcomfort aldaar. Toyota heeft hier dan ook geen radicale wijzigingen doorgevoerd. Wel is de grotere maatvoering gebruikt om een ruimere kofferbak te creëren, want bij de gewone Aygo was die (te) klein, zo bleek uit het genoemde onderzoek. Het resultaat is dat er in de ‘X’ 60 liter meer bagage past. Naast het grotere volume (van 231 liter) weet de kofferbak te plezieren met zijn handigere vorm.

ToyotaAygoXpreproductieTest4

De Aygo beschikt niet over hybride techniek en dat is anno 2022 toch wel opvallend, zeker van een fabrikant als Toyota die deze brandstofbesparende techniek min of meer heeft uitgevonden. Maar uit de prijslijst van de Yaris valt af te leiden dat de Aygo X daarmee 2.600 euro duurder geworden zou zijn, met als gevolg een instaptarief van 18.595 euro. Dat is voor een A segment auto te gortig. Daarom wordt deze cross-over enkel aangeboden met een atmosferische 1,0 liter 3 cilinder motor die een vermogen van 72 pk combineert met een maximum koppel van 93 Nm. De voorwielen worden standaard aangedreven door een handgeschakelde 5 versnellingsbak, maar tegen meerprijs is een continu variabele transmissie verkrijgbaar. Die is door Toyota tot S-CVT gedoopt.

ToyotaAygoXpreproductieTest8

 

Is het wat?

Op papier leek de nieuwe Aygo X geen ontwerp te zijn waarvoor je autoliefhebbers met benzine in hun bloed ’s nachts wakker kan maken. Dat heeft te maken met kenmerken als zijn relatief hogere bouw, overmaatse velgen (op de testauto 18 inch), een doorgaans ongeliefde CVT en een vermogen van slechts 72 pk (met de airconditioning uit). Ook de tijd die de Aygo X nodig heeft om 100 km/u te bereiken (15,5 seconden) spreekt trouwens boekdelen. Niets wijst er op dat wij hier te maken hebben met een kwieke stadsrakker. Maar rijdend in de stad valt er weinig te klagen. Het onderstel van de Toyota Aygo X weet uitstekend raad met verkeersdrempels en houdt carrosseriebewegingen netjes onder controle.

ToyotaAygoXpreproductieTest6

Samen met het lage gewicht en de goede onderstel balans zorgt ook de kleine draaicirkel voor heel wat rijplezier. De versnellingsbak is verrassend kwiek en weet daardoor optimaal gebruik te maken van het beschikbare koppel. De keerzijde van de betreffende medaille is opvallend ‘leeg’, want de Aygo X is opmerkelijk stil en zijn benzinedorst blijft binnen de perken. Tijdens mijn testrit door de binnenstad van Barcelona bleef ik kinderlijk eenvoudig onder de grens van 5 liter per 100 km. Die goede indruk verdwijnt enigszins wanneer je de binnenstad verlaat en wegen opzoekt waar 80 km/u of harder kan worden gereden. Dan gaat de CVT alsnog janken en moet de motor van de Aygo X alle zeilen bijzetten om mee te kunnen komen met de rest van het verkeer. Daarmee is deze Toyota overigens geen uitzondering in het A segment.

ToyotaAygoXpreproductieTest11

 

 

 

80%
80%
Awesome

Conclusie

De nieuwe Aygo X heeft een 2.400 euro hogere instapprijs dan zijn voorganger. Voor A segment begrippen scheelt dat een slok op een borrel. Maar goed, daar krijg je wel een comfortabelere, praktischere, beter rijdende, veiligere, hoogwaardiger afgewerkte  en modernere (multimediatechnologie) voor terug terwijl het benzineverbruik nog steeds aangenaam laag is. Plus natuurlijk die felbegeerde cross-over uitstraling. Je zou dus kunnen concluderen dat de Aygo X zijn weg naar de klant wel weet te vinden, ondanks dat het prestatieniveau bescheiden is, maar de olifant in de kamer heet Yaris. Voor een beetje aangeklede Aygo X (de Entry uitvoering) betaal je namelijk 20.795 euro en daarmee zit hij qua prijs tussen de Comfort en Active uitvoeringen van de Yaris in. Die grotere broer is rationeel gezien misschien een betere aanschaf, maar hij heeft een minder opvallende uitstraling en is ook minder handzaam in de stad.

  • 8
  • Beoordelingen door bezoekers (30)
    5.6

Reageren is niet mogelijk.