Productieverlaging Volkswagen door chipcrisis

0

De aanhoudende chiptekorten kunnen de productie van met name elektrische auto’s in de weg blijven zitten. Daarvoor waarschuwt Herbert Diess, de topman van de Duitse automaker Volkswagen. Hij sluit productieverlagingen vanwege de tekorten niet uit.

Volkswagen heeft de laatste tijd wereldwijd weliswaar vooruitgang geboekt op het gebied van voorraadbeheer van componenten, maar de situatie blijft uitdagend, aldus Diess. Daardoor lijken aanpassingen van de productiecapaciteit noodzakelijk, aldus Diess. “Ook op de middellange termijn”. De bedoeling van Volkswagen is om op termijn 250.000 extra auto’s per jaar te maken in een nieuwe fabriek in Wolfsburg. Die productie is ook nodig om banen in Duitsland te behouden. Diess zei verder dat het bedrijf technologische alternatieven heeft om ontbrekende halfgeleiders te vervangen. Dat moet ook helpen om de productie op te voeren, zeker in de tweede helft van dit jaar. Volkswagen wil gelijke tred houden met concurrent Tesla. Dat bedrijf gaat op korte termijn beginnen met het produceren van auto’s in haar eerste Europese fabriek in de omgeving van Berlijn.

DiessReddit

Diess (foto) heeft zijn eigen communicatieteam, dat hem regelmatig stimuleert om nieuwe kanalen te gebruiken. De 63-jarige topman van Volkswagen heeft LinkedIn al lang veroverd, waar hij een van de topmanagers uit het bedrijfsleven is met de meeste volgers. Diess is ook al een tijdje actief op Twitter. Onlangs kwam daar nog een sociaal netwerk bij: Reddit. De Volkswagen baas koos op het communicatieplatform voor het ​​zogeheten ‘Ask me Anything’ concept, dat vooral populair is in de Verenigde Staten. Geïnteresseerden kunnen dan vragen wat ze willen.

In ongeveer 90 minuten tijd beantwoordde de manager in totaal 38 vragen (hoewel er meer dan 900 werden ontvangen). Veel draaide om de Amerikaanse markt. Een Reddt gebruiker wilde bijvoorbeeld weten of Volkswagen een elektrische auto met een rij bereik van 500 km kan lanceren voor minder dan 25.000 dollar. “De prijs is de beslissende uitdaging”, antwoordde Diess. Volkswagen werkt momenteel aan elektrische instapauto’s die zo’n 20.000 euro gaan kosten. “Aan de andere kant van het spectrum moeten zeker elektrische limousines komen, met Audi en Bentley in de hoofdrol namens de Volkswagen Groep”. Op de vraag wat zijn mening is over een elektrische pick-up voor de Amerikaanse markt (à la de Ford F150 Lightning, red.), antwoordde Diess kortaf: “Goed idee”, zonder verder in detail te treden.

Diess laat weten dieselmotoren geen goed idee te vinden voor de Noord Amerikaanse markt. De TDI modellen van Volkswagen gaan dan ook “absoluut niet” terugkeren naar de Verenigde Staten. Ook het debuut van het merk Skoda is momenteel geen issue voor de Amerikaanse markt. De Tsjechische fabrikant heeft vorig jaar de verantwoordelijkheid voor India en Rusland in de Volkswagen Groep op zich genomen en zal nieuwe marktsegmenten gaan betreden. Hiermee heeft Skoda volgens Diess voldoende op zijn bordje. Een ID.3 Cabriolet, die Volkswagen vorig jaar zelf in conceptvorm presenteerde, staat momenteel evenmin op de agenda. “Maar wij werken aan een nieuw idee”, aldus Diess.

Een andere vraag ging over het feit of de structuur van Volkswagen niet te complex is en of het concern met minder merken aan slagvaardigheid zou kunnen winnen. Diess antwoordde dat Volkswagen een mobiliteitsbedrijf met meerdere merken zal blijven dat wereldwijd, en in veel segmenten, zal blijven opereren. De groep wil de complexiteit vooral verminderen met behulp van haar platformstrategie. Aan de hardwarekant zullen de meeste voertuigen in de toekomst gebaseerd zijn op het zogeheten SSP platform. En aan de softwarekant werkt de Cariad divisie van de Volkswagen Groep aan een gemeenschappelijke standaard. Maar Diess erkent dat Volkswagen op sommige vlakken nog te complex is met zijn productaanbod.

Sommige Reddit gebruikers stelden de Volkswagen baas ook vragen over zijn favoriete auto’s. Ondanks zijn ambitieuze elektrische plannen, omschrijft Diess zijn huidige favoriet uit het VW portfolio als een compacte auto met een sportieve benzinemotor: de Golf GTI. Maar misschien was dat een opmerking voor de bühne om de matig verkopende 8ste generatie Golf een PR boost te geven. Diess’ favoriete klassieke auto is de Bugatti T35. En in de toekomst? Hoe zit het met niet alleen milieuvriendelijke, maar ook emotionele Volkswagen modellen? Hoe denkt hij bijvoorbeeld over een in serie geproduceerde elektrische Beetle? Diess: “De meest emotionele auto in onze geschiedenis is zonder twijfel de Bulli (de personenwagen uitvoering van de eerste generatie bestelbus, red.). Dit icoon weer tot leven brengen (in de vorm van de ID.Buzz; zie hoofdfoto), is een topprioriteit voor mij. Maar ja, er zijn nog veel meer emotionele auto’s mogelijk op ons modulaire MEB platform”.

Reageren is niet mogelijk.