Elektrisch rijden? nu nog even niet

0

Bij de aanschaf van een andere auto zegt bijna 80 procent van de Nederlanders te kiezen voor een model met een verbrandingsmotor. Volledig elektrisch gaan rijden heeft slechts de voorkeur van 9,2 procent van de respondenten, gevolgd door hybride (6,7 procent) en plug-in hybride (4,8 procent) aandrijving. Dit blijkt uit onderzoek van zonne-energiebedrijf Zonnepanel onder 2.000 Nederlandse autobezitters.

Bijna 1 op de 10 autoconsumenten geeft dus aan dat de eerstvolgende personenwagen volledig elektrisch zal zijn. Op de vraag wanneer dat aankoopmoment plaatsvindt, zegt een kleine 4 procent te verwachten binnen een jaar elektrisch te gaan rijden. Zo’n 13 procent wil dat binnen 2 tot 3 jaar gaan doen. Een derde van de ondervraagden zegt nog niet te weten wanneer zij zullen overstappen naar elektrisch rijden. Ongeveer een vijfde stelt niet van plan te zijn ooit elektrisch te gaan rijden. Zonneplan vindt dat een opmerkelijke stellingname aangezien alle nieuw aangeschafte auto’s vanaf 2030 emissieloos moeten zijn.

ElektrischAankoopplannen

Van de respondenten die in de provincie Flevoland wonen, zegt 20 procent bij de aanschaf van een andere auto voor een elektrisch model te kiezen, maar dit getal is in de provincies Friesland en Zeeland slechts 3 procent. Dat de meerderheid van de Nederlanders nogal lauwtjes reageert op de mogelijkheid om elektrisch te gaan rijden, verklaart waarom de subsidiepot voor de aanschaf van een dergelijke personenwagen dit jaar maar langzaam leeg raakt. Meer dan de helft van de Nederlanders (52 procent) zegt bij een volgende auto te kiezen voor een benzinemodel. Een dieseluitvoering heeft de voorkeur van 5,8 procent van de respondenten en LPG wordt door 0,7 procent van de respondenten genoemd als favoriete aandrijfvorm. Ruim 20 procent zegt (nog) geen voorkeur te hebben.

Afgerond 15 procent van de respondenten wil nog hooguit 4 tot 5 jaar wil wachten met de aanschaf van een elektrische auto. Indien daarbij de percentages worden opgeteld van de Nederlanders die al eerder willen overstappen (zie tweede alinea) en het feit dat momenteel al een kleine 2 procent elektrisch rijdt, dan is de conclusie dat binnen 5 jaar één op de drie auto’s in Nederland elektrisch is. Dat getal kan volgens Zonneplan nog oplopen aangezien een derde van de ondervraagden in het onderzoek aangeeft nog niet te weten wanneer zij de stap naar emissievrij rijden zullen zetten. 10 procent van de respondenten verwacht dit binnen 6 tot 10 jaar te doen, terwijl minder dan 3 procent nog langer wil wachten.

Voor het onderzoek zijn 2.000 autobezitters ondervraagd. Hiervan gaven er 217 aan in de toekomst niet van plan te zijn om een andere auto aan te schaffen. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen leaserijders en privékopers, of tussen bezitters van een occasion en een nieuwe auto. De missie van Zonneplan is schonere en goedkopere energie te stimuleren. Het bedrijf startte in 2012 als leverancier en installateur van zonnepanelen.

 

Reageren is niet mogelijk.