Elektrische auto’s zijn storingsgevoeliger

0

Uit een studie van de Britse consumentenorganisatie Which? blijkt dat elektrische auto’s minder betrouwbaar zijn dan exemplaren met een verbrandingsmotor. Met name in benzinemodellen is het relatief zorgeloos rijden. Bij de elektrische auto’s doen zich de meeste problemen op softwaregebied op.

Which? deed onderzoek naar de betrouwbaarheid van auto’s in het Verenigd Koninkrijk. Uit de studie, waaraan 48.000 mensen meededen die samen zo’n 57.000 auto’s bezitten, bleek dat in de categorie ‘0 tot 4 jaar elektrische modellen’ de personenwagens het minst betrouwbaar zijn. Even oude exemplaren met een benzinemotor hebben dan juist de minste kans op betrouwbaarheidsproblemen. Diesels zitten qua probleemkans tussen beide aandrijfvarianten in.

Uit de studie blijkt concreet dat 39 procent van de eigenaren van een elektrische auto in de eerste 4 jaar dat het betreffende voertuig in hun bezit is, met een of meer mankementen of betrouwbaarheidsproblemen werden geconfronteerd, tegenover 29 procent van de bezitters van een dieselmodel en 19 procent van die van een benzineauto.

Onder de elektrische modellen (en merken) zijn de verschillen groot. De Kia e-Niro heeft qua betrouwbaarheid de meeste tevreden eigenaren: slechts 6 procent van de klanten meldt een storing en slechts 1 procent zegt toen niet te hebben kunnen starten. Onderaan de lijst van elektrische auto’s bungelt Tesla. Dit merk spant in negatieve zin de kroon omdat 39 procent van de eigenaren in de eerste 4 jaar ten minste 1 storing meldde. Hoewel het merendeel van de ondervonden problemen geen belemmering vormde om de geplande rit te kunnen maken, zegt 5 procent een sleepdienst te hebben moeten melden.

Reageren is niet mogelijk.