Lekker makkelijk: DS Automobiles meldt laagste uitstoot van Europa

0

DS Automobiles liet in 2021 de laagste gemiddelde CO2-uitstoot noteren van alle 30 bestverkochte, niet volledig elektrische automerken in Europa.

Met een gemiddelde uitstoot van 97,3 gram per kilometer (WLTP) is het Franse merk op dit vlak dus (nog steeds) toonaangevend. Maar goed, om die leidende positie te bereiken moest DS Automobiles wel eerst een ‘niche’ creëren. Want waarom werden de automerken die buiten de top 30 vallen niet meegenomen? En als de transitie naar een volledig elektrisch modelgamma dan zo belangrijk is (hetgeen DS Automobiles min of meer suggereert), waarom heeft zij dat zelf dan nog niet gerealiseerd?

Een jaar eerder was DS Automobiles ook al het ‘multi-energie’ merk met de laagste gemiddelde CO2-uitstoot in Europa. “Al sinds onze verzelfstandiging in 2014 staat elektrificatie centraal in de strategie van ons merk”, zo valt in het persbericht te lezen. Feit is echter dat DS Automobiles nog steeds slechts 1 volledig elektrisch model in haar gamma heeft, de 3 Crossback E-Tense. Die is inmiddels bijna 3 jaar oud. Sindsdien zijn er alleen modellen geïntroduceerd die weliswaar leverbaar zijn met geëlektrificeerde aandrijving (de 4 E-Tense, de 7 Crossback E-Tense en de 9 E-Tense), maar die stoten nog steeds allemaal CO2 uit. Uit onderzoek blijkt weliswaar dat bestuurders van de 7 Crossback en de 9 dagelijks gemiddeld 72 kilometer rijden en dat de elektromotor daarbij 70 procent van de tijd actief is, maar 30 procent van de tijd dus niet. En juist dan is het benzineverbruik van een stekker hybride auto excessief hoog.

DS Automobiles blaast hoog van de toren hoe belangrijk haar geëlektrificeerde E-Tense modellen wel niet zijn, maar voegt niet echt de daad bij het woord door de 3 Crossback, de 4 en de 7 Crossback nog steeds te leveren zonder enige vorm van elektrische ondersteuning van de verbrandingsmotor. Zelfs modellen met milde hybride techniek kan DS niet leveren. Het wachten is nu op 2024. Dan zullen alle nieuwe modellen van het merk uitsluitend leverbaar met een volledig elektrische aandrijflijn.

 

Reageren is niet mogelijk.