Prijs vergelijking Mazda CX-60

0

Mazda’s presenteert haar eerste plug-in hybride model voor de Europese markt: de CX-60. Die beschikt over een systeemvermogen van meer dan 300 pk en is daarmee niet alleen het nieuwe topmodel van het merk, maar ook de krachtigste auto voor de consument die Mazda ooit heeft geproduceerd. De nieuwe CX-60 is beschikbaar vanaf 51.690 euro.

De plug-in hybride technologie is de primaire reden waarom Mazda haar nieuwe CX-60 als het belangrijkste model is dat zij in meer dan 10 jaar op de markt heeft gebracht. De SUV zou alles vertegenwoordigen wat het bedrijf in de afgelopen 100 jaar in zijn DNA heeft ingebouwd, variërend van een uitmuntend exterieur- en interieurdesign tot het meest verfijnde Japanse vakmanschap, de nieuwste innovaties op het gebied van mensgerichte technologieën en een aandrijflijn van topniveau.

MazdaCX60prijs

De styling van de CX-60 straalt volgens Mazda de intelligentie en elegantie uit van de nieuwste vorm van het merk karakteristieke Kodo design (het Japanse concept van Ma, dat voor de kalme en waardige schoonheid van lege ruimte staat), gekoppeld aan het stoere karakter dat nou eenmaal inherent is aan een SUV. Dat het hier om het nieuwe topmodel gaat, blijkt ook uit de architectuur. Die kenmerkt zich door de combinatie van een in lengterichting geplaatste motor en achterwielaandrijving.

MazdaCX60prijs5

Het (premium) interieurdesign is volgens de ontwerpers “typisch Mazda” en ziu diep geworteld zijn in het Japanse erfgoed. Het is vormgegeven volgens de ideeën van Kaichou (een element van disruptie dat verschillende materialen en texturen mengt, zoals esdoornhout, nappa leder, uniek bewerkt Japans textiel en chromen details) en Musubu (de kunst van het binden die de inspiratie vormde voor het speciale stiksel op het instrumentenpaneel).

MazdaCX60prijs6

De behandeling van de esdoorn houten bekleding weerspiegelt volgens Mazda de Japanse esthetiek van Hacho: asymmetrisch evenwicht, oftewel opzettelijke oneffenheden. De verschillende patronen en garens van de geweven stoffen worden sterk beïnvloed door lichtveranderingen, en een Japanse stiktechniek genaamd Kakenui creëert ‘hangende stiksel naden’ met ruimtes tussen de bekledingsstoffen die zicht bieden op het materiaal eronder.

MazdaCX60prijs4

Het Mazda Driver Personalisation System herkent de persoon op de bestuurdersstoel en past de omgeving (stoelpositie, stuurwiel, spiegels, head-up display en de geluid- & klimaatregeling instellingen) automatisch aan zijn of haar lichaamsbouw en de persoonlijke voorkeuren aan.

MazdaCX60prijs3

De CX-60 vormt het hoogtepunt bij de Europese introductie van plug-in hybride modellen door Mazda met een aandrijflijn die een Skyactiv-G 2.5, viercilinder benzine (met directe injectie) combineert met een grote, 136 pk sterke elektromotor, een volledig nieuwe 8-traps automatische transmissie en een grote 17,8 kWh lithium/ion batterij. Deze combinatie van elektromotor en benzinemotor levert een totaal systeemvermogen van 327 pk en een koppel van 500 Nm. Daarmee is het zoals gezegd de krachtigste auto voor consumenten die Mazda ooit heeft geproduceerd. De CX-60 Plug-In Hybrid accelereert van 0-100 km/u in slechts 5,8 seconden. Aan de andere kant verbruikt hij slechts 1,5 liter per 100 km en de CO2-emissie bedraagt slechts 33 gram/km (gemeten volgens de WLTP norm). Met de CX-60 e-Skyactiv PHEV, zoals het model voluit heet, kan 63 km elektrisch worden gereden met een snelheid van 100 km/u of minder.

MazdaCX60prijs8

De Skyactiv Multi-Solution Scalable architectuur van de CX-60 bevat volgens Mazda tal van verbeteringen die voor een uitstekende rijdynamiek zorgen. Zo zorgt een optimale stijfheid van de carrosserie ervoor dat bestuurders de respons van de auto zonder vertraging kunnen voelen. Speciale stoelen maken het voor elke inzittende gemakkelijker om in evenwicht te blijven terwijl de auto rijdt. De specifieke ophanging stabiliseert de positie van de auto tijdens het rijden. Daarnaast is er een door Mazda ontwikkeld systeem om de positie van het voertuig te controleren, Kinematic Posture Control (KPC) genaamd. De plaatsing van de batterij (tussen de voor- en achteras, zo laag mogelijk in de carrosserie) moet de CX-60 Plug-In Hybrid een bijzonder laag zwaartepunt geven. In combinatie met een permanente vierwielaandrijving zorgt dat voor superieure rijeigenschappen die volgens Mazda vergelijkbaar zouden zijn met die van de beste modellen uit het premium segment.

MazdaCX60prijs7

De CX-60 Plug-In Hybrid is uitgerust met de uitgebreide reeks  i-Activsense veiligheidstechnologieën die de bestuurder ondersteunen, die toonaangevende actieve prestaties op het gebied van veiligheid leveren en die er op gericht zijn om bij Euro NCAP een veiligheidsbeoordeling van 5 sterren te scoren. De CX-60 is uitgerust met verschillende nieuwe actieve veiligheidssystemen: See-Through View (een nieuwe 360 graden view monitor die het zicht verbetert bij het rijden met lage snelheden); Turn Across Traffic Assist; SBS-R voetgangersdetectie; Emergency Lane Keeping; i-Adaptive Cruise Control (i-ACC) en BSM Vehicle Exit Warning.

MazdaCX60prijs13

Met de introductie van de CX-60 Plug-In Hybrid zet Mazda naar eigen zeggen een belangrijke stap in de richting van zijn ambitie om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. De komende jaren zullen de Japanners elektrificatie blijven doorontwikkelen in een breed scala aan nieuwe modellen. De MX-30 REV zal een volledige elektrische aandrijving combineren met een generator die door een rotatiemotor wordt aangedreven om zo een onbeperkte actieradius te bieden (althans: tot de benzinetank leeg is).

MazdaCX60prijs14

En in 2023 brengt het merk een nieuw model op de markt dat groter is dan de CX-60 en over 3 rijen met zitplaatsen beschikt. In totaal zullen er in de komende 3 jaar 5 nieuwe geëlektrificeerde modellen worden gelanceerd die gebruikmaken van de zogeheten multi-solution platformarchitectuur van de CX-60. Na 2025 zal het merk zijn nieuwe Skyactiv EV Scalable Architecture introduceren: naar eigen zeggen een unieke technologie waarmee Mazda efficiënt elektrische auto’s van alle formaten kan bouwen met behulp van één gemeenschappelijk platform.

MazdaCX60prijs11

De CX-60 is verkrijgbaar in 4 uitvoeringen: Prime-line, Exclusive-line en in de uitgesproken design uitvoeringen Takumi plus Homura. Alle versies beschikken over automatische airconditioning met 2 temperatuurzones, een centraal TFT kleuren touchscreen van 12,3 inch, DAB radio, Bluetooth, draadloze Apple CarPlay en Android Auto, een navigatie systeem en cruisecontrol. De Exclusive-Line, Takumi en Homura kunnen verder worden uitgerust met verschillende optiepakketten: Driver Assistance, Convenience & Sound, Panoramic en het Comfort pack.

MazdaCX60prijs9

De Prime-line, verkrijgbaar vanaf 51.690 euro, is de meest robuuste uitvoering van de modelreeks. Het exterieur wordt gekenmerkt door een zwarte grille, led lampen, zwarte omlijstingen rond de ruiten en 18 inch grijze metallic lichtmetalen velgen. De Exclusive line, verkrijgbaar vanaf 53.190 euro, voegt daar een grille in pianozwart met honing graat patroon, omlijsting van de ruiten in pianozwart, 20 inch lichtmetalen velgen in zilvergrijs metallic, signatuurverlichting voor & achter, Smart Keyless Entry en Wiper De-Icer aan toe.

MazdaCX60prijs12

Takumi wordt gekenmerkt door een exterieur met een specifiek vormgegeven voorbumper, een grille in pianozwart met honing graat patroon, een afwerking in hoogglans metallic van de voorste spatborden, de sierdelen aan de zijkant en de omlijsting van de ruiten, en 20-inch gepolijste lichtmetalen velgen in zwart metallic. De Takumi uitvoering is verkrijgbaar vanaf 57.190 euro. Homura wordt gekenmerkt door het sportieve karakter en heeft een uniforme carrosseriekleur die elegantie en kracht combineert met een deftige uitstraling. De CX-60 in Homura uitvoering is verkrijgbaar vanaf 55.690 euro.

Mazda BMW Hyundai Peugeot
CX-60 X1 Santa Fe 3008
e-SkyActiv PHEV Prime xDrive25e Executive 1.6 T-GDI PHEV Comfort HYbrid 300 GT Pack Bus.
51.690 euro 52.050 euro 51.495 euro 52.360 euro
Mazda Kia Mercedes-Benz Opel
CX-60 Sorento GLA Grandland
e-SkyActiv PHEV Exclusive 1.6 T-GDI Plug-in Hybrid Dynamic 250e Business Hybrid4 300 pk Ultimate
53.190 euro 53.595 euro 53.490 euro 52.799 euro
Mazda DS Suzuki Toyota
CX-60 7 Crossback Across RAV4
e-SkyActiv PHEV Homura E-Tense 300 4×4 Performance 2.5 Plug-in Hybrid Style Plug-in Hybrid Dynamic Travel
55.690 euro 54.890 euro 54.900 euro 55.190 euro
Mazda BMW Mazda Volvo
CX-60 X2 CX-5 XC40
e-SkyActiv PHEV Takumi xDrive25e M Sport SA-G 194 AWD Luxury Recharge T5 Ultimate Packs
57.190 euro 57.245 euro 56.790 euro ± 57.190 euro

Meer details over de beschikbare optiepakketten en prijzen zijn te vinden in de uitgebreide prijsdocumentatie van de nieuwe SUV op de website van Mazda. De CX-60 Plug-In Hybrid zal naar verwachting in het najaar in de showroom staan. In 2023 wordt het gamma uitgebreid met een 3,3 liter 6 cilinder lijn dieselmotor in 2 vermogensvarianten en een 3,0 liter benzinekrachtbron van dezelfde constructie maar met SkyActiv-X techniek. Dat betekent een extreem hoge compressieverhouding. Zowel de diesel- als de benzinemotor beschikken over een 48 volt systeem voor mild hybride techniek.

Reageren is niet mogelijk.